tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Rüzgar Sörfü

Rüzgar Sörfü

İçindekiler

1970’li yıllarda pek çok su sporuyla birlikte yükselişe geçen rüzgar sörfü, Türkiye ve dünyada hala popülaritesini koruyan bir su sporudur. Güç, dayanıklılık ve azim isteyen zorlayıcı bir spor olan rüzgar sörfü hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. 

rüzgar sörfü nedir

Rüzgar Sörfü Nedir?

Rüzgar sörfü (Winsurfing); sörf tahtası ve yelken kullanarak rüzgarın yardımıyla su üzerinde gitmenizi sağlayan bir spordur. Sörf olarak bildiğimiz sporun aksine bu sporda sörf yaptığımız yerde dalga olmasına gerek yoktur. İtici güç rüzgardan alınır, dengeyi ise sporcu bedeniyle sağlar. 

Windsurfing ilk olarak 1968 yılında California’da Henry Hoyle Schewilzer ve Jim Drake tarafından geliştirilmiş ve su sporu severler arasında popülerleşmiştir. 1970’li yıllarda “polyethylene” sörf tahtasında üretim malzemesi olarak kullanılır ve satışlarda patlama yaşanır. Henry Hoyle Schewilzer bu başarının ardından Avrupa’daki bir firma olan Ten Cate ile anlaşarak Ten Cate Windsurfing’e imza atar. 

Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır?

Rüzgar sörfüne başlamak için en iyi yöntem ilk etapta gerekli eğitimlere katılmaktır. Daha önce su sporlarıyla ilgilenmiş, özellikle sörf ve kitesurfingle ilgilenmiş olanlar için hiç yabancı gelmeyecek bir spordur. Bu sporla profesyonel olarak ilgilenmek isteyenlerin ise trapez, waterstat ve jibe gibi ileri seviyelerdeki sörf tekniklerini öğrenmesi gereklidir. 

rüzgar sörfü nasıl yapılır

Her ekstrem su sporunda olduğu gibi rüzgar sörfü de kazalara ve tehlikelere açık bir spordur ancak dalgalar üzerinde yapılmadığı için diğer su sporlarına göre daha az tehlikeli olarak kabul edilir. İyi yüzme bilmenin yanı sıra gerekli eğitimler ve tedbirler alındıktan sonra sporcu için tehlike teşkil eden bir durum olmayacaktır. Yeni başlayanların eğitmenleriyle birlikte sığ sularda çalışmaları gerekir; rüzgar sörfü eğitimi tamanlandıktan sonra sporcu tek başına açılabilir. 

Rüzgar Sörfü için Gerekli Malzemeler

Rüzgar sörfünün düzgün bir şekilde yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan ekipmanlar arasında sörf tahtası, yelken, direk ve bumba bulunur. 

rüzgar sörfü için gerekli malzemeler

Sörf Tahtası (Board)

Rüzgar sörfü ekipmanları içinde en önemlisi sörf tahtası yani “board”dur. Sörf tahtası; windsurfing yaparken sporcuyu suyun üzerinde tutmaya yarayan, dışı sert köpükten kaplanmış tahta kısımdır. Sörf tahtası üretilirken sağlamlıktan çok hafiflik ve performansa önem verilir. Sörf tahtalarının hızını belirleyen şey hacimleridir. Başlangıç seviyesindeki sporcular daha ağır ve üzerinde durulması daha kolay sörf tahtaları kullanırken; ileri seviyedekiler daha hafif ve hızlı sörf tahtalarını tercih ederler.

Yelken (Sail)

Windsurfing’de yelken, rüzgarı kullanarak istenilen yöne hareket edilmesini sağlar. Yelkenin hacmine göre rüzgarın etkisi artacak veya azalacaktır. Sporcular bulundukları bölgedeki rüzgarın kuvvetine göre yelkenin büyüklüğünü belirler. Başlangıç seviyesindeki sporcular için 3 metre civarında yelkenler önerilmektedir.

Direk (Mast)

Direk windsurfing yaparken yelkenin dik durmasını sağlayan bir parçadır. Çoğu zaman iki parçadan oluşan direğin karbon oranına göre ağırlık ve esnekliği değişkenlik göstermektedir. İleri seviyede olan rüzgar sörfçüleri genelde yüzde yüz karbondan oluşan direkleri tercih etmektedir.

Bumba (Boom)

Windsurfing yaparken gidilecek yönü belirlemeye yarayan parçanın ismi bumbadır. Windsurfing yaparken, aynı bir teknedeki dümen gibi, bumba tutularak gidilecek yön ve ne kadar rüzgar alınacağı belirlenir. Bumbalarda bulunan karbonun oranı çok önemlidir.

Rüzgar Sörfü Ne Zaman Yapılır?

Windsurfing yapmak için tavsiye edilen zamanlar yaz ve bahar aylarıdır. Ancak ileri seviyedeki sporcular için yılın 12 ayı windsurfing yapmak mümkündür.

rüzgar sörfü ne zaman nerede yapılır

Türkiye’de Rüzgar Sörfü Nerede Yapılır?

Türkiye’de windsurfing için akla gelen yerlerin başında Antalya, Gökçeada, İstanbul, Akyaka, İzmir ve Datça gelmektedir.  

Antalya 

Türkiye’nin gözde tatil şehirlerinden olmasının yanı sıra dünyanın pek çok noktasından da her yıl sayısız turisti kendine çeken Antalya; doğa harikası koyları, kanyonları, akarsuları ve gece hayatıyla herkese hitap eder. Windsurfing için ideal koşulları sağlayan pek çok bölge ve koya sahiptir. Paraşütlü rüzgar sörfü, kiteboard ve birçok su sporunu burada öğrenme ve deneyimleme şansı bulabilirsiniz.

Uçuş detayları için Antalya uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirisiniz.

Datça

Datça, windsurfing tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan biridir. İleri seviyedeki sporcuların yanı sıra, Datça’da yeni başlayacak olanlar için eğitim veren okullar da oldukça fazladır. Datça’ya hızlı ve konforlu ulaşım sağlamak için Dalaman Havaalanı’na gerçekleştirilen uçuşları tercih edebilirsiniz.

Uçuş detayları için Dalaman uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirisiniz.

İzmir - Alaçatı

İzmir, Türkiye’de windsurfing için en uygun rotalardan biridir. Özellikle Alaçatı, hem eğitim almak isteyen windsurfing severlere hem de profesyonel sporculara ideal bir atmosfer sunar. Alaçatı ve İzmir bölgesinde birçok windsurfing okulu bulmanız da mümkündür.

İzmir’de bulunan ve Alaçatı’ya en yakın havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı sayfasından biletinizi alabilirsiniz.

Çanakkale – Gökçeada

Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük adası olan Gökçeada, doğal güzellikleri ve muhteşem sahil şeridiyle windsurf tutkunlarının aklına gelen en önemli spotlardan biridir. Burada windsurf ve kitesurf gibi sporları öğrenebileceğiniz kurs ve okullar bulunur. Rüzgarın hafif ve orta şiddette seyrettiği bölge, kıyı şeridinin sığ olması sebebiyle eğitim alan amatörler için de idealdir.

Gökçeada’ya konforlu bir ulaşım için Edremit Koca Seyid Havalimanı’na düzenlenen uçuşlara göz atabilirsiniz.

Akyaka

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka mevki; winsurfing eğitimi almak isteyenler, amatörler ve profesyoneller için termik etkili rüzgarıyla gerekli koşulları sunar. Bölge; denizin sığ olması sebebiyle, sporu yeni öğrenmek isteyenler için de idealdir. Sahil şeridi boyunca rengarenk yelken ve kite’lara şahit olacağınız Akyaka’ya ulaşım için bölgeye 70 km uzaklıkta konumlanan Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz.

Uçuş detayları için Dalaman uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirisiniz.

İstanbul – Büyükçekmece

İstanbul; özel rotaları ve kursları sayesinde, windsurf dendiğinde akla gelen şehirlerden biri olarak karşımıza çıkar.  Büyükçekmece’nin Mimarsinan mevkinde bulunan yelken kulüpleri ve windsurf okullarında eğitim alarak siz de bu sporu deneyimleyebilirsiniz. 

İstanbul - Kilyos

İstanbul’un en iyi rüzgar sörfü noktası olarak bilinen Kilyos, ekipman kiralayabileceğiniz, eğitim alabileceğiniz ve rüzgarın tadını çıkarabileceğiniz bir spottur. 

İstanbul – Caddebostan

İstanbul’un en güzel noktalarından biri olan Caddebostan, şehrin önemli alışveriş merkezlerinden sayılan Bağdat Caddesi’ne de yürüyüş mesafesindedir. Burada ekipman kiralayabileceğiniz firmalar bulabileceğiniz gibi eğitim alabileceğiniz kurslar da bulabilirsiniz.

Türkiye’nin her noktasından hızlı ve konforlu bir şekilde İstanbul’a ulaşım sağlamak isterseniz, İstanbul uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Dünyada En İyi Rüzgar Sörfü Noktaları

Pek çok ülkede, günden güne popülerlik kazanan rüzgar sörfü için öne çıkan rotalar; Tarifa, Lefkada, Porto Pollo ve Wissant’tır.

Tarifa - İspanya

İspanya’nın güneybatısında yer alan Tarifa, Endülüs özerk bölgesinin eyaletlerinden biri olan Cadiz’a bağlıdır. Oldukça popüler bir tatil noktası olan Tarifa’yı özel kılan Cebelitarık Boğazı’ndan esen termik etkisine sahip rüzgarıdır. Rüzgar sörfü ve rüzgar gücü kullanılarak yapılan tüm su sporları için en ideal yerlerden biridir.

İspanya’ya düzenlenen uçuşların detaylarına göz atmak için, İspanya uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Lefkada  – Yunanistan

Yunanistan’da bir ada olan İyonya’nın en büyük şehri olan Lefkada, su sporu severlerin tatillerini planlarken ilk akıllarına gelen noktalardan biridir. Oldukça popüler bir tatil noktası olan Lefkada’da rüzgar sörfü eğitimi alabilir ya da ekipman kiralayarak denize açılabilirsiniz.  Lefkada’da su sporları severlerin en çok ziyaret ettiği plaj olan Vasiliki, rüzgar sörfü deneyimlemek ve öğrenmek için oldukça ideal bir atmosfer sunar.

Lefkada’dan başlayacağınız bir seyahat planlamak ve muhteşem adaları, plajları, özgün kültürü ile öne çıkan ülkeyi tüm güzellikleriyle keşfetmek için Yunanistan uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Porto Pollo – Italya

İtalya’da bulunan Sardunya Adası su sporlarına elverişli atmosferiyle öne çıkar ve pek çok turist bu bölgeye su sporu fırsatları için de akın eder. Kuzey Sardunya kıyısında yer alan Porto Pollo ise “Akdeniz’de rüzgar sörfü” denildiğinde ilk akla gelen bölgelerden biridir. Doğayla iç içe muhteşem bir tatilin yanında rüzgar sörfü öğrenmek isteyenler için de harika bir lokasyondur.

Ülkeye düzenlenen uçuşların detaylarına göz atmak için, İtalya uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Wissant - Fransa

Fransa’da bulunan ve Avrupa’da çok iyi bilinen bir dalga spotu olan Wissant açıklarında rüzgar sörfü yapmak için elverişli noktalar bulunur.

Kite ve windsurf sporlarıyla ilgilenen adrenalin tutkunlarının uğrak noktalarından biri olan Wissant’ı ziyaret etmek isterseniz Fransa uçuş noktalarına göz atabilir, seyahat rotanızı oluşturabilirsiniz.

 

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Yukarı Yukarı