tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Seyahat Sözlüğü

Seyahat Sözlüğü

Bebek Pasaportu

bebek pasaportu nedir

Bebek Pasaportu (Çocuk Pasaportu) Nedir? 

Bebek pasaportu, doğumdan itibaren bir gün geçmiş olsa dahi pasaport gerektiren yurt dışı seyahatlerinde kullanılan seyahat belgesine denir. Çocuk pasaportu olarak da adlandırılan bu pasaport türü yetişkin pasaportundan farksızdır. 

Bebek Pasaportu Nereden, Nasıl Alınır?

Yaşadığınız ilin ya da ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurarak bebek pasaportu alabilirsiniz. Ancak öncesinde online olarak randevu oluşturmanız gerekir.

Randevu Oluşturmak

Bebek pasaportu ya da çocuk pasaportu alabilmek için ilk olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ web sayfasına giderek pasaport başvurusu seçeneğini tercih etmeniz gerekiyor. 

Sonrasında çocuğunuza almak istediğiniz pasaport türünü seçip başvuru formunu doldurmalısınız. Ardından başvuru yapacağınız ilçe nüfus müdürlüğünü ve size uyan tarih ve saati seçmelisiniz. Bu şekilde başvuru randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Harç Bedeli Ödemek

“Bebeklere Pasaport Ücreti 2024” tablomuzda pasaport alacağınız süreye uygun gerekli ödeme miktarını bulabilirsiniz. Ödemenizi başvuru merkezine gitmeden önce vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine, anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. Dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden de ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sonrasında aşağıda belirtilen evraklarla birlikte randevu tarihinde başvuruda bulunduğunuz il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Bebek Pasaportu İçin Gerekli Evraklar

Online randevu oluşturduktan sonra bebeğe pasaport almak için gerekli belgeleri hazırlayarak pasaport randevusuna gidebilirsiniz. 

  • Bebeğin son altı ayda çekilmiş ICAO standartlarına uygun 2 adet biyometrik fotoğrafı
  • Annenin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Babanın T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Bebeğin T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • Başvuru öncesinde pasaport defter bedeli ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülenir, başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmez.)
  • Varsa eski pasaport

Bebeklere Pasaport Ücreti 2024

Süre Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 Ay 1.639,30 TL 790 TL 2.429,30 TL
1 Yıl 2.396,60 TL 790 TL 3.186,60 TL
2 Yıl 3.912,60 TL 790 TL 4.702,60 TL
3 Yıl 5.558,30 TL 790 TL 6.348,30 TL
3 Yıl üzeri 7.833,00 TL 790 TL 8.623,00 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. 18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilir. 

Not: Güncel çocuk pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bebek Pasaportu Neden Gerekli?

Çipli kimlik kartıyla pasaportsuz gidilen ülkeler için bebeklerin pasaportunun olması gerekmiyor.  Ancak pasaport isteyen tüm ülkelere giriş yapmak için bebeklerin de pasaporta ihtiyacı var. Eski düzenlemede anne veya baba pasaportunu kullanabilen bebekler, artık seyahat edebilmek için kendi pasaportlarına sahip olmak zorunda. 

Bebek Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

Başvurudan sonra 2 iş gününde basılan pasaportlar, 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilir. Ayrıca adrese gelen pasaport, sadece başvuru sırasında belirtilen kişi veya kişilere teslim edilir. Adreste değilseniz 10 gün içerisinde kargoyu dağıtıma çıkaran PTT şubesinden alabilirsiniz.

Başvuru takibinizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sayfası, e-Devlet ya da ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden yapabilirsiniz.

Bebek Pasaportu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Pasaport başvurusunda mutlaka anne ve babanın da bulunması gerekir.
  • Ebeveynlerden biri gelemiyorsa noter onaylı muvafakat belgesi gerekir. (Ergin olmayanlar ve kısıtlıların pasaport başvurularında yasal temsilcilerinin vermiş oldukları izindir. Yasal temsilcilerin başvuruda hazır bulunmaları halinde başvuru merkezince muvafakatları alınabilir.)
  • Eğer anne ve baba boşanmışsa, velayet kimde ise o kişin muvafakatı yeterli kabul edilir.
  • Mahkemece velayete dair ara karar verilmiş ise; geçici velayetin verildiği ebeveyn tarafından başvuru yapılır. Mahkemece velayete ilişkin ara karar verilmemiş ise; ebeveynlerin birlikte başvuru yapmaları gerekir.
  • Çocuk pasaport başvurusu sırasında, başvuru merkezlerine çocuğunuzu da götürmeniz gerekir.
  • Eğer ebeveyn yabancı uyruklu ise noter tarafından düzenlenen muvafakatname ibraz etmesi gerekir.
  • Eğer ebeveynlerden biri hüküm giymişse diğer ebeveyn tarafından çocuğun pasaport başvurusu yapılır. Hükümlü olan ebeveynin cezaevi savcılığından durumunu belirtir yazı getirilmesi gerekmektedir.
  • 25 yaş altı ve öğrenci ise “Öğrenci Belgesi” (Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmez.) ile öğrenci pasaportu alınabilir. Öğrenci Pasaportu için “Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir Nereden Alınır?” yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Ebeveynlerde bulunan yeşil pasaport ve gri pasaport gibi özel pasaportlardan çocukların yararlanma hakkı 0-25 yaş arası geçerliliğini korurken, evlilik durumunda geçerliliğini yitirir.

Çocukla Uçak Seyahati Sırasında İhtiyaç Duyulacak Bilgiler

Pasaport işlemini tamamladınız. Ancak bebekle seyahat etmek her zaman kolay olmayabilir. Çocuğunuzla rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmeniz için daha önce hazırladığımız yazılardan destek alabilirsiniz. Yolculuğunuzdan önce bir göz atmanızı öneririz:

Uçakta Bebek Yolcu: Bebekle Uçak Yolculuğu Yapmak 

Uçakta Çocuk Yolcu: Çocukla Uçak Seyahati Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Bebekle Uçak Yolculuğu | Çocukla Uçak Yolculuğu Hakkında Bilgiler

Yukarı Yukarı