tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Azerbaycan Gezi Rehberi

Azerbaycan Gezi Rehberi

İçindekiler


“İki devlet bir millet” mottosuyla kardeş ülke olarak tanımladığımız Azerbaycan, oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Türk kültürüne başka bir açıdan bakmak isteyen gezginlerin rotasında kendine yer edinen ülke, Türkiye’ye de oldukça yakın bir konumda yer alır. İşte, kardeş ülke Azerbaycan hakkında aklınızdaki tüm sorulara cevap olacak Azerbaycan ülke rehberi…

Bakü Azrebaycan

Azerbaycan Hakkında Genel Bilgiler

Bulunduğu Kıta: Asya
Başkenti: Bakü
Ülke Kodu: AZ
Resmi Dili: Azerbaycan Türkçesi
Yüz Ölçümü: 86.600 km²
GMT ile arasındaki fark: GMT+4
Telefon Kodu: +994
Alan adı uzantısı: .az
Para Birimi: Azerbaycan Manatı

Başkenti:

Azerbaycan’ın başkenti aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan Bakü’dür.

Resmi Dili:

Azerbaycan’ın resmi dili Azerbaycan Türkçesidir. Türkiye Türkçesi ile birçok anlamda benzerlik gösteren bu dil, genellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. Ülkede ayrıca İngilizce ve Rusça lisanları da yaygındır.

Konumu:

Güney Kafkasya’da yer alan Azerbaycan, Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktasında konumlanır. Ülke, kuzeyde Rusya ve Gürcistan, batıda Ermenistan, güneyde İran, güneybatıda ise Türkiye ile komşu durumdadır. Azerbaycan, ülkenin doğusunda Hazar Denizi'ne kıyısı olan topraklara da sahiptir. Ayrıca Nahçıvan da Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge konumundadır.

Nüfus:

2018 verilerine göre Azerbaycan’ın nüfusu 9.8 milyondur.

Yerel Saat:

Azerbaycan GMT+4 saat diliminde yer alır. Ülkenin yerel saati Türkiye’den 1 saat ileridedir.

Para Birimi:

Azerbaycan’da resmi para birimi olarak Azerbaycan Manatı kullanılır.

Yönetim Şekli:

Ülke, parlamenter cumhuriyet ile yönetilmektedir.

Bitki Örtüsü:

Coğrafi konum ve ülkedeki yükseklik farklılıkları nedeniyle Azerbaycan’da oldukça çeşitli iklim tipleri görülür. Bu durum bitki örtüsü konusunda da ülkeye zenginlik katar. Azerbaycan’ın yüksek bölgelerinde orman tipi bitki örtüsü hakimken daha alçak topraklarda ise bozkırlar görülür. Ülkenin yaklaşık dörtte biri ormanlık alanlardan oluşur.

Geçim Kaynakları:

1991 yılında SSCB’nin dağılması sonrasında ekonomik anlamda önemli reformlar yaşayan Azerbaycan, gelişmekte olan ülkeler arasındadır. Yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin topraklara sahip olan ülkede, petrol ve doğal gaz önemli geçim kaynakları arasında bulunur. Demir, çinko ve bakır gibi rezervlere sahip olan ülke, bu avantajı sayesinde sanayi konusunda da önemli bir gelişme kaydetmiştir. Ayrıca turizm sektörü de Azerbaycan ekonomisinde önemli bir yer tutar.

Azerbaycan’a Ne Zaman Gidilir?

Azerbaycan’da ılıman karasal iklim hakimdir. Ülkede kış aylarında zorlayıcı soğuklar, yaz aylarında ise bunaltıcı sıcaklar görülebilir. Ülkenin Hazar Denizi’ne yakın bölgelerinde daha ılıman bir iklim hakimdir. Nisan, mayıs ve haziran aylarının yanı sıra eylül ve ekim ayları Azerbaycan seyahati planlamak için ideal dönemler olarak kabul edilir.

Azerbaycan Festivalleri

Azerbaycan özellikle müzik festivalleri konusunda oldukça zengin çeşitlilik sunan ülkelerden bir tanesidir. Başkent Bakü’de mart ayında Muğam Dünyası Uluslararası Müzik Festivali ve değişen tarihlerde İpek Yolu Müzik Festivali düzenlenir. Gebele şehri ise yaz aylarında Gebele Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapar. Azerbaycan gezinizde ülkedeki festivallere de katılmak istiyorsanız seyahat planınızı buna göre yapabilirsiniz.

Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Azerbaycan’a hava yoluyla ulaşım sağlanabilir. Başkent Bakü’de yer alan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuşlar düzenlenir. İstanbul’dan Bakü’ye gerçekleşen uçuşlar yaklaşık 3 saat sürer. İki şehir arasındaki mesafe 2231 km’dir.

Azerbaycan’da Ulaşım İmkanları

Azerbaycan kentlerinde şehir içi ulaşım için genellikle otobüs ve dolmuşlar kullanılır. Başkent Bakü’de yeşil ve kırmızı adı verilen iki metro hattı da bulunur. Çok gelişmiş bir metro ağına sahip olmayan başkentte metro en ucuz ulaşım yöntemlerinden bir tanesidir. Metronun yanı sıra otobüs ve dolmuşlar da Bakü şehrinde ulaşım için sıklıkla tercih edilir. Şehirdeki otobüs ve dolmuşlarda kartlı sistem kullanılmaz. Otobüs veya minibüs bileti, araca bindikten sonra görevliden temin edilebilir.

Azerbaycan’da taksiler de şehir içi ulaşım için sıklıkla başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Ancak Azerbaycan’daki taksilerin birçoğunda taksimetre bulunmaz. Bu sebeple Azerbaycan’da taksiye binmeden önce pazarlık yapmanız faydalı olabilir.

Haydar Alivev Uluslararası Havalimanı’ndan Bakü’ye Ulaşım

Bakü şehir merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer alan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine otobüs, metro veya taksi kullanarak ulaşabilirsiniz. 116 numaralı otobüs seferiyle havaalanından şehir merkezine gitmek yaklaşık bir saat sürer.

ARAÇ KİRALA

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler

11’i büyükşehir statüsünde, toplam 75 şehri bulunan Azerbaycan, gezilecek çok sayıda yere sahiptir. Başkent Bakü başta olmak üzere Azerbaycan şehirleri, özellikle tarihi yapılardan hoşlanan gezginlere zengin bir çeşitlilik sunar. Modern yapılarla tarihi mimarinin bir sentezini bulabileceğiniz Azerbaycan’da çok sayıda ilgi çekici yeri yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Bakü

Başkent Bakü, hem son dönemde inşa edilen ve modern mimariye sahip görkemli yapılara hem de tarihi çok eski yıllara dayanan kültürel mekanlara ev sahipliği yapar. Azerbaycan seyahatlerinin başrolünü kimseye kaptırmayan şehir, mutlaka görülmesi gereken çok sayıda turistik bölgeye sahiptir. İnşaatı 2013 yılında tamamlanan ve şimdiden şehrin simgelerinden biri haline gelmiş olan Alev Kuleleri şehirdeki modern mimarinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Ünlü İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından 2012 yılında tasarlanan Haydar Aliyev Kültür Merkezi de şehrin önemli yapıları arasında yer alır.

Bakü gezi rehberi

Modern mimari eserlerin yanı sıra başkentte çok sayıda tarihi yapı da gezginlerin ilgi gösterdiği yerler arasına girmeyi başarır. 2000 yılında UNESCO Dünya Tarihi Mirasları Listesi’ne giren İçeri Şehir adlı bölge, Paleolitik dönemin izlerini yansıtan tarihi bir kenttir. Yerel halk tarafından Köhne Şehir adıyla da anılan bu bölgeyi Bakü ziyaretinizde mutlaka görmelisiniz. Bu antik kentin yanı sıra başkentte yer alan Şirvanşahlar Sarayı, Kız Kulesi ve Azerbaycan Devlet Filarmonisi gibi tarihi binaları da gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Gence

Kafkasya bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Gence, Azerbaycan’ın bir diğer önemli kentidir. Ülkenin kuzeybatısında konumlanan şehir, Bakü’ye yaklaşık 360 km uzaklıktadır. Başkentten Gence şehrine otobüs veya tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cuma Camii, Şah Abbas Kervansarayı, Butilka Ev ve Hükümet Binası Gence’nin ilgi çekici noktaları arasındadır. Ayrıca Leyla ile Mecnun mesnevisinin ünlü yazarı Nizami’nin anıt mezarı da Gence şehrinde yer alır.

Azerbaycan Vize Süreci

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki vize uygulamaları 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla karşılıklı olarak kaldırılmıştır. Azerbaycan’a gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 30 güne kadar olan seyahatlerinde vizesiz giriş yapabilirler.

Diğer ülke vatandaşları için vize süreciyle ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgilere "Azerbaycan Vize Rehberi" sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Azerbaycan’da Nerede Kalınır?

Azerbaycan’da konaklama için en çok tercih edilen şehirlerin başında Bakü gelir. Ülkenin hem başkenti hem de kültürel ve ekonomik olarak merkezi olan şehir, çok sayıda konaklama seçeneğine sahiptir. Şehirde yer alan Old City (Eski Şehir), Bayrak Meydanı ve Nizami Caddesi gibi yerler gezginlerin konaklamak için en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alır. Başkentte yer alan birçok turistik cazibe noktasına yakın konumda olan bu bölgelerde her bütçeye uygun otel ve pansiyon seçenekleri bulunur. Alışveriş tutkunları genellikle Nizami Caddesi’ni tercih ederken şehrin tarihi yapısını daha yakından görmek isteyen gezginler Old City bölgesinde konaklayabilir.


REZERVASYON YAP

Azerbaycan’da Ne Yenir?

Azerbaycan mutfağı Türk mutfağını oldukça andıran lezzetlere sahiptir. Oldukça lezzetli hamur işlerinin yanı sıra çeşitli çorbalar ve tatlılar da Azerbaycan’daki yemek kültürünün önemli unsurları arasında bulunur. Düşbere adı verilen Azerbaycan mantısı, Qutab ismindeki Azerbaycan gözlemesi ve ülkemizde Hinkal olarak da bilinen Xingel (Gürcü mantısı) mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden birkaçıdır.

Azerbaycan mutfağı da tıpkı Türkiye gibi kebap kültürünün hakim olduğu mutfaklar arasındadır. Ülkenin en meşhur kebabı ise Lüle kebabıdır. Eğer kebaptan hoşlanıyorsanız Azerbaycan’ın kendine has bu lezzetini mutlaka denemelisiniz.

Yoğurt ve çeşitli yeşillikler kullanılarak yapılan Dovğa çorbası, Azerbaycan kültürünün vazgeçilmez unsuru olan çayın eşlikçisi Mürebbe reçeli ve Düşeş ismi verilen armut gazozu da Azerbaycan’ın alternatif lezzetleri arasında yer alır.

Azerbaycan’dan Ne Hediye Alınır?

Azerbaycan kültürü, zanaat bakımından da Türkiye ile benzerlikler gösterir. Azerbaycan’da Türk kültürünü yansıtan birçok dokuma halı, kilim veya bakır ürünleri bulabilirsiniz.

Bakü’de yer alan Nizami Caddesi, çok sayıda hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapar. Bu caddede sevdiklerinize hediye olarak alabileceğiniz otantik ürün çeşitlerini bulabilirsiniz. Ayrıca başkentte çok sayıda semt pazarı da kurulur. Baki Takhil Bazar, Sharg Bazar ve Yashil Bazar gibi yerel pazarları gezerek alternatif hediye fikirleri bulmayı deneyebilirsiniz.

Azerbaycan’da Gece Hayatı

Azerbaycan’da birçok konuda olduğu gibi gece hayatının da kalbi Bakü’de atar. Oldukça renkli bir gece hayatına sahip olan başkentte çok sayıda gece kulübü bulunur. Pacifico isimli kulüp şehrin önde gelen eğlence mekanları arasında en üst sıradadır. Alternatif müziklerden hoşlananlar ise Baku Jazz Centre isimli caz kulübünü tercih edebilir. Otantik Azerbaycan müziğinin en popüler adreslerinden biri ise Mugam Club adı verilen mekandır.

Azerbaycan’da Tatil ve Bayramlar

  • 1 Ocak Yeni Yıl
  • 20 Ocak Kara Ocak Günü
  • 20-24 Mart Novruz Bayramı
  • 9 Mayıs Zafer Günü
  • 28 Mayıs Cumhuriyet Bayramı
  • 15 Haziran Milli Kurtuluş Günü
  • 26 Haziran Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Günü
  • 31 Aralık Dayanışma Günü
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı

Önemli Telefonlar ve Adresler

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği: Samed Vurgun Küçesi 134 Bakü | +994 12 444 73 20

Polis: 02

Ambulans: 03

İtfaiye: 01  

Azerbaycan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunlukla Azerbaycan Türkçesini anlayabildiği gibi Azerbaycanlılar da Türkiye Türkçesini kolaylıkla anlayabilir. Yani Azerbaycan seyahatinizde herhangi bir iletişim problemi çekmezsiniz.
  • Azerbaycan’ın ismi Farsçadaki “Azar Payegan” deyiminden gelir. Bu deyim “Ateş Muhafızları” anlamına geldiğinden Azerbaycan, dünya genelinde Ateş Ülkesi olarak da bilinir.
  • Rüzgar şehri olarak da bilinen Bakü adından da anlaşılacağı üzere oldukça rüzgarlı havalara sahne olabilir.
  • Ülkenin birçok bölgesinde yükseklik farkı çok fazla olduğu için Azerbaycan, dünyada en çok farklı iklimin bir arada görüldüğü yerlerden bir tanesidir.
  • Hazar Denizi’nin 1025 metrelik en derin noktası Azerbaycan sınırları içerisindedir.

Azerbaycan Hakkında Merak Edilenler

Azerbaycan vize istiyor mu?

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize uygulamaları 2019 yılının eylül ayı itibarıyla karşılıklı olarak kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 gün süreye kadar olan Azerbaycan seyahatlerini vizesiz olarak gerçekleştirebilirler.

Azerbaycan’da saat kaç?

Azerbaycan GMT+4 saat diliminde yer alır. Ülkenin yerel saati Türkiye’den bir saat ileridedir.

Türkiye Azerbaycan uçak biletleri ne kadar?

Türkiye’den Bakü’ye yapılan direkt uçuşlarda bilet fiyatları dönemsel olarak değişiklik gösterir. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak Bakü seyahatinizi çok daha ekonomik bir hale getirebilirsiniz.

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı