tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Lübnan Gezi Rehberi

Lübnan Gezi Rehberi

İçindekiler


Doğu Akdeniz’in kıyısında bir Arap ülkesi olan Lübnan, resmi adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Orta Doğu’da yer alır. Turizm açısından Orta Doğu’nun en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olan Lübnan’ın kıyı şeridine boydan boya Akdeniz’in masmavi manzarası hakimdir. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ülkede yaz turizmi oldukça gelişmiştir ve Lübnan bu sebeple Orta Doğu’nun en modern ülkeleri arasında yer alır. 

Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, aynı zamanda ülkenin kültürel ve ekonomik merkezi görevi görmektedir ve ülke tarihine ışık tutan müzeleriyle ünlüdür. Akdeniz’de stratejik bir konuma sahip olduğu için antik çağlara doğru uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Lübnan, Akdeniz’de hakimiyet kurmuş önemli güçlerden biri olan Fenike uygarlığına da ev sahipliği yapmıştır.

lübnan

Lübnan Hakkında Genel Bilgiler

Dili Arapça
Başkenti Beyrut
Bulunduğu Kıta Asya
Yerel Saat GMT+2
Para Birimi Lübnan Lirası
Priz Tipi C, D, G
Yıllık Ortalama Sıcaklık 12,9°C
İklimi Akdeniz
Yüz Ölçümü 10.452 km²
Bitki Örtüsü Maki
Geçim Kaynakları Turizm, Tarım, Bankacılık
Telefon Kodu +961

Resmi Dili

Arapça, Lübnan’ın resmi dilidir. Arapça yerel halk arasından yaygın olarak kullanılsa da turizm ana geçim kaynaklarından biri olduğu için yerel halk ve esnafın büyük çoğunluğu İngilizce veya Fransızca’ya hakimdir.

Başkenti

2 milyona yakın nüfusa (2019) sahip olan Beyrut, Lübnan’ın başkenti ve en büyük kentidir. 

Yerel Saati

Lübnan’ın yerel saat dilimi GTM+2’dir ve ülkede yaz saati uygulaması bulunur. 

Para Birimi

Lübnan’ın resmi para birimi Lübnan Lirası’dır. Ülkede Amerikan Doları da konaklama ve alışverişlerde kullanılabilmektedir. 

Yüz Ölçümü

10,452 km2’lik yüz ölçümüne sahip olan Lübnan’ın batısı, Akdeniz’e kıyısı olan sahillerle çevrilidir. Kıyı şeridinin arkasında kalan kısımda ise ülkenin neredeyse %50’lik bölümünü kaplayan Lübnan Dağları bulunur. 

Bitki Örtüsü

Lübnan’ın kıyı şeridine yaklaştıkça maki bitki örtüsü görülür. Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte karışık bir orman kuşağı başlar. Lübnan Sediri bu ormanların içindeki en önemli ağaçlardan biridir. Ülkenin iç kesimlerindeyse tropikal çöl toprakları görülmektedir ve bitki örtüsü seyrelir. 

Geçim Kaynakları

Lübnan’ın başlıca geçim kaynakları hizmet sektörü ve turizmdir. Bunun yanı sıra yerel halk tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlar. En önemli tarım ürünleri arasında narenciye, üzüm, elma, domates ve zeytin bulunur. Ülkedeki başlıca ihraç ettiği ürünler arasındaysa takı, çimento, tekstil ve madenler yer alır.

Lübnan Nerededir?

Asya Kıtası’nda, Orta Doğu olarak bilinen bölgede yer alan Lübnan doğuda Suriye, güneyde ise İsrail ile sınır komşusudur. Batıda Akdeniz üzerinden Kıbrıs ile deniz sınırı bulunur. 

Lübnan’a Ne Zaman Gidilir?

Lübnan’da Akdeniz ilkimi hakimdir; ülkede ılıman iklim özellikleri olduğu için seyahatiniz için yılın her dönemini tercih edebilirsiniz. Lübnan’ın en çok turist aldığı dönem haziran-ağustos ayları arasındadır. Eğer hareketli bir yaz tatili istiyorsanız hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemde ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Bahar aylarında Lübnan’ın kıyı kesimlerinde havalar ılık geçtiği için mart-mayıs ayları arasında kültür turu için aradığınız koşulları bulabilirsiniz. Bunun yanında eylül-kasım ayları arasındaki dönem de kültür turu için idealdir. 

Yıllık ortalama sıcaklık 13°C’dir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 35-40°C arasında değişirken, kış aylarında ortalama sıcaklık 7-10°C arasındadır. Kıyı kesimlerde hava sıfırın altına düşmezken; yüksek kesimlerdeyse kar yağışları ve don görülebilir. Kış tatili için en ideal aralık ortası ile şubat sonu arasındaki dönem olacaktır. Bahar ve kış aylarında yağışlı havalara hazırlıklı olunması tavsiye edilir.

Lübnan’a Ne Zaman Gidilir?

Lübnan’a Nasıl Gidilir?

Lübnan’ı ziyaret etmek için en kolay ve hızlı yol hava yolu olacaktır. İstanbul Beyrut’a gerçekleştirilen direkt uçuşlarla ortalama iki saat içinde Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.  

Lübnan’da Ulaşım İmkânları

Beyrut ve Tripoli gibi Lübnan’ın merkezi bölgelerinde toplu ulaşım araçları bulunur ancak sayıları azdır. LCC (Lebanese Commuting Company) tarafından sağlanan şehir içi otobüslerini ön ödemeli kartlarla kullanabilirsiniz. Sarı kart, bakiye doldurulabilen bir karttır; kırmızı kart ise bir ay boyunca sınırsız kullanılabilmektedir. Otobüsler dışında minibüsler de şehir içinde merkezi noktalar arasındaki güzergahlarda çalışmaktadır. Taksi ve Uber sıklıkla tercih edilen diğer alternatiflerdir. Fiyatlar çok pahalı olmasa da taksilerle yolculuk ederken pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. 

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım

Beyrut’un 9 km güneyinde bulunan Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine direkt ulaşım sağlayan bir toplu taşıma aracı yoktur. Şehre taksilerle ulaşım sağlanmaktadır ancak havalimanı taksileri şehir içi taksi servislerinden daha pahalı olabilmektedir. Bu nedenle, turistlere taksi şoförüyle fiyat pazarlığı önerilir. Taksilerin büyük çoğunluğu İngilizce ve Fransızca’ya hâkim oldukları için anlaşmak oldukça kolaydır. 

Seyahatinizi en başından telaşsız kılmak isterseniz, Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret ederek farklı araç kiralama firmalarının size özel sunduğu araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

ARAÇ KİRALA

Lübnan’da Gezilecek Yerler

Lübnan’ın en büyük şehri ve başkenti olmasının yanında Beyrut, aynı zamanda Lübnan’ın kültür, eğlence ve turizm merkezidir. Ülkedeki en büyük liman bu şehirde bulunur. 5000 yıllık köklü bir tarihe sahip olan Beyrut, Lübnan’ın ekonomisinin belkemiği görevini görür ve aynı zamanda Orta Doğu’nun da en önemli ticari merkezlerinden biridir. 1970’li yıllarda yaşanan iç savaşın izleri yavaş yavaş silinirken hala şehirdeki tahribatı görebilirsiniz. 

Şehri gezerken Roma, Bizans, Memluk ve Osmanlı imparatorluklarına ait tarihi eserlere rastlayabilirsiniz. Corniche sahil şeridi boyunca dinlenebileceğiniz ve manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz pek çok nokta bulabilirsiniz. Merkez semt olarak kabul edilen Solidere’de ise pek çok tarihi yapıyı keşfetme fırsatı bulabilirsiniz. Şehir çok büyük olmadığı için turistik mekanlara yürüyerek ulaşım sağlamak mümkündür. Lübnan’ın gözde turistik rotası Beyrut’ta keşfedilecek yerler;

Beyrut Ulusal Müzesi

Şehrin ana arkeoloji müzesi olan Beyrut Ulusal Müzesi, Beyrut’un Mazra’a semtinde yer alır. Dünya Savaşı’nın sonunda oluşturulmaya başlanan koleksiyonuyla 1942 yılında açılan müzede, arkeolojik kazılardan elde edilen yüz bin parçadan fazla eser bulunmaktadır. Müzede Tarih Öncesi dönemden başlayarak kronolojik olarak hazırlanmış sergiler bulunur. Eserler arasında Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Arap Devrine ait koleksiyonlar bulunur. Zemin katta 83 parçalık bir koleksiyon olan lahitleri, mozaikleri ve rölyefleri inceleyebilir, üst katta ise daha küçük eserleri gözlemleyebilirsiniz. 

Müze iç savaş sırasında zarar görmüş olsa da onarılmıştır ve günümüzde Fenikelilere ait en büyük koleksiyonlardan birine sahiptir. Kendisi de bir sanat eseri olan müze binasının tasarımını ise Antoine Nahas ve Pierre Leprince Ringuet üstlenmiştir. 

Güvercin Kayalıkları

Güvercin Kayalıkları

Uçurum kenarında turistik bir semt olan Raouché’de bulunan kayalıklar Beyrut’un batı ucunda bulunan doğal kaya oluşumlarıdır. Turistlerin uğrak yeri olan bölgede lüks apartmanlar, restoranlar ve uçurum kenarındaki kafeler dikkat çeker. Kayalıkları Corniche denen sahil bölgesinden izleyebilirsiniz. Bu muhteşem manzara Beyrut gezinizde fotoğraf çekmek isteyeceğiniz noktalardan biri olacaktır. Yaz mevsiminde kayalıkların çevresinde botlarla turlar düzenlenir. 

Jeitta Mağarası

Lübnan’ın doğal güzellikleri arasında yer alan bu doğa harikası mağara, Dünya’nın 7 Harikası listesine girmek için aday olmuştur. İki ayrı kireç taşı mağarasının birleşimiyle oluşmuş olan 9 km uzunluğundaki mağara Lübnan’ın ulusal sembollerinden biri olmasının yanı sıra büyük bir turizm merkezi olarak da Lübnan ekonomisine katkı sağlar. 

Beyrut şehir merkezinden yaklaşık bir saatlik uzaklıktaki bu mağaranın üst galerilerinde yüksekliği 120 metreyi bulan odacıkları keşfedebileceksiniz. Aşağı mağarada ise yerin 60 metre altından bir nehir geçmektedir. Aşağı mağaranın salonları arasında tekneler aracılığıyla gezilebilmektedir. Bu doğa harikası mağara sistemini görmeden Lübnan gezinizi bitirmeyin. 

Tripoli (Trablus)

Lübnan’ın doğusunda yer alan Tripoli, Beyrut’tan 85 km uzaklıktadır ve Şimal Vilayeti’nin başkentidir. Lübnan’ın ikinci en büyük şehri olan Tripoli’nin Akdeniz’e kıyısı vardır ve Lübnan’ın doğal güzellikleri arasında yer alan 4 adası Tripoli sularının açıklarında bulunur. Bu adalardan en büyük olan Palmiye Adaları 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Adalar Tripoli ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken noktalardandır. Eşsiz ekosisteminde egzotik kuş türlerine ve yeşil su kaplumbağalarına ev sahipliği yapan bu adalar cennetten birer parça gibidir. 

Tripoli’de Memluk mimarisine ait pek çok örnek günümüze kadar gelmiştir. Tarihi yapılar arasında görülmeye değer bir yapı olan Saint-Gilles Kalesi de bulunur. Tripoli ziyaretinizde bölgeye has şeker çeşitlerini tatmayı da unutmayın.

Lübnan’da Nerede Kalınır? 

Lübnan gezisini Beyrut şehrini merkez alarak gerçekleştirebilirsiniz. Beyrut konaklama fiyatları konusunda Avrupa şehirleri gibidir ve ülkenin en metropoliten şehri olduğu için konaklama konusunda daha fazla seçenek sunar. Oteller ağırlıklı olarak sahil şeridinde toplanmıştır ve fiyatlar ortalamanın üzerindedir ancak Downtown denen şehir merkezinde daha uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bulmak mümkündür. General De Gauller Caddesi’nde ise kafe ve restoranların yanı sıra 4 ve 5 yıldızlı oteller bulunur. Otel dışında rezidans ve suit tarzı oda seçeneği sunan işletmeler, pansiyonlar ve hosteller de seçenekler arasındadır. Mar Mikhael bölgesindeki konaklama seçenekleri daha lüks ve pahalıdır. Daha bütçe dostu konaklama seçeneği arıyorsanız Hamra, Downtown ya da Raouché bölgelerini tercih edebilirsiniz.

Lübnan seyahat rotanıza Beyrut dışında şehirler eklemek ve o rotalarda da konaklamak isterseniz, ülkenin en çok ziyaret alan Biblos, Sayda, Trablusşam ve Zahle kentlerini değerlendirebilirsiniz.


REZERVASYON YAP

Lübnan’da Ne, Nerede Yenir?

Lübnan’da Ne, Nerede Yenir?

Pek çok kültürün iç içe geçtiği ve uyum içinde yaşadığı nadir ülkelerden biri olan Lübnan’da mutfak ve yemek kültürü de bir o kadar çeşitlidir. Bir liman kenti olması sebebiyle tarih boyunca çeşitli kültürlerden etkilenmiştir. Akdeniz etkisinin yanı sıra Osmanlı ve Fransız mutfaklarının etkisi de ülkenin tarihinde bu devletlerin hakimiyeti altında kalmış olmasından kaynaklanır. 

Güneydoğu mutfağında sıklıkla kullanılan acı baharatlar ve nohut, Lübnan mutfağında karşımıza çıkar. Arap mutfağının etkilerini yemeklerin renkli sunumlarında görmek mümkündür. Bunun dışında zeytinyağı ve otlar Lübnan mutfağında sıklıkla kullanılır. Nohut mutfağın en önemli malzemelerinden biridir. Lübnanlılar meze ağırlıklı yemekleri ana yemek gibi tüketirler. Türk mutfağının ardından en fazla yoğurt kullanılan mutfak Lübnan mutfağıdır. 

  • Arap yemekleri ve Kebab: Abdel Wahab / Archarief Caddesi/ Beyrut
  • Shawarma ve Izgaralar: Barbar/ Beyrut
  • Humus, Babaganuş, Tabbule ve Fattoush (Meze ve salatalar): Grand Cafe / Beyrut

Lübnan’dan Ne Hediye Alınır?

Lübnan ziyaretinizde alabileceğiniz en güzel hediyelikler genellikle Orta Doğu’ya has tekstil ürünleri, geleneksel kıyafetler ve kaftanlar olacaktır. Hemen hemen her yerde karşılaşabileceğiniz çarşılarda binlerce çeşit ürün bulabilirsiniz. Minyatür Lübnan nargileleri de hediyelik olarak alınabilecekler arasındadır. En dokuması halılar, bölgeye has içecekler ve tatlılar da hediyelik olarak tercih edilebilir. 

Sanat galerileriyle de öne çıkan başkent Beyrut’ta alışveriş için ABC Mall, City Centre Beirut, City Mall gibi büyük alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. Yerel ürünleri bulabileceğiniz bir rota arıyorsanız Mar Elias Caddesi’ni, lüks mağazalar için Rue Verdun bölgesini, organik Pazar deneyimi için Soul El Tayeb pazarını ziyaret edebilirsiniz.

Lübnan Gece Hayatı

Lübnan Gece Hayatı

Beyrut gece hayatıyla da ön plana çıkan bir şehirdir. Yerel halkı da gece dışarı çıkıp eğlenmeyi ve yeme-içmeyi oldukça sever. Turistik her bölgede özellikle yaz aylarında herkese uygun bir eğlence bulmak mümkündür. Etnik çeşitlilik Beyrut’ta artar ve bu metropoliten şehri büyük bir eğlence merkezine çevirir. Özellikle yaz aylarında konsept partilerden, DJ performanslara kadar çok çeşitli deneyimler bulabilirsiniz. Şehir merkezinde her bütçeye uygun bir restoran, bar ya da kafe bulmak da mümkündür. 

“Orta Doğu’nun Paris’i” unvanıyla anılan Beyrut’ta, Solidere Caddesi’nde dolaşırken sanki Paris’teymiş gibi hissedebilir, buradaki kafelerde sakin bir akşam geçirebilirsiniz. Bunun yanında Gemayzeh Caddesi’nde meyhane kültürüne yakın mekanlar keşfetmeniz mümkündür. Bazı otellerde Orta Doğu Geceleri de düzenlenmektedir. Oryantal performansları izleyebilir ve geleneksel eğlencenin parçası olabilirsiniz.

Lübnan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Yolculuğunuzdan önce Amerikan Doları almanızda fayda olacaktır. Ülkede Amerikan Doları sabit kura bağlıdır ve neredeyse her yerde dolarla alışveriş yapmak mümkündür. 
  • Lübnan’da kapalı alanlarda sigara yasağı bulunmamaktadır; bu yüzden toplu taşımada bile sigara içenlere rastlayabilirsiniz. Toplu taşıma daha hesaplı olsa da rahat ve temiz olmayabilir. Rahatsız olmayacağınızı düşünüyorsanız Jounieh, Byblos ve Tripoli’de minibüsleri kullanmanız daha ekonomik olacaktır. 
  • Ülkede taksimetre kullanılmadığı için taksi kullananların mutlaka taksicilerle pazarlık edilmesi tavsiye ediliyor. 
  • Lübnan’da turistlerin nakit bulundurması tavsiye ediliyor çünkü bazı restoran ve işletmeler kredi kartı kabul etmiyor. 
  • Beyrut şehir merkezinde askeri kontrol noktaları bulunuyor. Bu bölgelerde rutin çanta kontrolleri de yapılabiliyor. 
  • Lübnan halkı misafirperverliği ile tanındığı için iletişim konusunda rahat hareket edebilirsiniz.

Lübnan Resmî Tatil ve Bayramları 

  • Yeni Yıl – 1 Ocak
  • Noel Bayramı – 6 Ocak
  • Aziz Marun Günü - 9 Şubat 
  • İşçi Bayramı – 1 Mayıs
  • Direniş ve Kurtuluş Günü – 25 Mayıs
  • Bağımsızlık Günü – 22 Kasım

Lübnan’daki Festivaller 

  • Baalbeck Uluslararası Festivali
  • Beiteddine Festivali
  • Tyre Festivali
  • Biblos Festivali
  • Al Bustan Festivali
  • Douarnenez Sinema Festivali
  • Beyrut Uluslararası Belgesel Festivali
  • Beyrut Moda Haftası

Lübnan Vize Süreci 

Türk vatandaşları Lübnan vizesinden muaftır. Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde ülkeye vizesiz giriş yapabilir ancak pasaportunda İsrail giriş-çıkış damgası olan kişilerin ülkeye girişine izin verilmemektedir. 

Diğer ülke vatandaşları Lübnan seyahati öncesi "Lübnan Vize Rehberi" sayfamızdan bilgi alabilirler.

Lübnan Hakkında Merak Edilenler 

Başkenti Beyrut ile seyahat severleri büyüleyen Lübnan hakkında merak edilenler; Lübnan ziyaret etmek için güvenli mi? Herhangi bir Avrupa şehrinden farksız olan Beyrut’ta merkezi bölgelerden ayrılmadığınız sürece güvenlik konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız. Bazı bölgelere ve mahallelere girilmemesi önerilir, Bourj el Barajneh mahallesi ve Baalbek ve çevresi bu sıkıntılı bölgeler arasında gösterilir. Seyahat öncesinde ülkedeki güncel durumun kontrol edilmesi de tavsiye edilir.

Lübnan’da kaç adet bölge bulunur?

Lübnan 6 farklı valilik bölgesine ayrılmıştır. Bunlar Kuzey, Güney, Bekaa, Beyrut, Lübnan Dağı ve Nebatiye’dir. Beyrut kendine ait bir valiliktir. Ülkenin ikinci büyük kenti Tripoli Kuzey valiliğine, Sidon ise Güney valiliğine bağlıdır. Ülkenin en önemli noktaları arasında Baalbek, Byblos, Tyre ve Zahle şehirleri bulunur. 

Lübnan’ın resmî adı nedir?

Lübnan Cumhuriyeti, Lübnan’ın resmî adıdır.

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı