tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Kosova Gezi Rehberi

Kosova Gezi Rehberi

İçindekiler


Balkanlarda yer alan küçük bir ülke olan Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığının ilanı sonrasında Avrupa Birliği’ne giren Kosova günümüzde 116 ülke tarafından resmen tanınmaktadır. Sovyetler Birliği ve Yugoslavya’nın dağılmasıyla Sırbistan’ın hakimiyeti altına giren Kosova, 1999 yılında NATO’nun müdahalesiyle Sırbistan idaresinden ayrılmıştır. 

Bilinen tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan ülke, bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’na da ev sahipliği yapmıştır. Tarih boyunca Avar, Bulgar, Hun, Uz ve Peçenek gibi pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan bölge Roma İmparatorluğu döneminde “Dardania” adıyla bilinmekteydi. 

Kosova

Kosova Hakkında Genel Bilgiler

Dili Arnavutça, Sırpça
Başkenti Priştine
Bulunduğu Kıta Avrupa
Yerel Saat GMT+2
Para Birimi Euro
Priz Tipi E
Yıllık Ortalama Sıcaklık 13,8°C
İklimi Karasal İklim
Yüz Ölçümü 10,877 km²
Bitki Örtüsü Orman
Geçim Kaynakları Tarım, Hayvancılık, Ormancılık
Telefon Kodu +383

Resmi Dili

Arnavutça ve Sırpça, Kosova’nın resmî dilleridir. Bunun yanı sıra Kosova’nın anayasasında Boşnakça, Romanca ve Türkçe de belediye statüsünde resmi dil olarak kabul edilmektedir. Nüfusun yaklaşık %95’i Arnavutça konuşmakta geri kalan %5’lik kesim ise Boşnakça, Sırpça, Türkçe ve diğer dilleri konuşmaktadır. 

Başkenti

Priştine, Kosova’nın başkenti ve yaklaşık 200 bin kişilik nüfusuyla en büyük şehridir. 

Para Birimi

Kosova’nın tek resmi para birimi Euro’dur. 

Yüz Ölçümü

Kosova 10.887 km2’lik yüz ölçümüne sahiptir ve topraklarının büyük bir kısmı dağlıktır. Kuzey Makedonya sınırında Şar Dağları yükselir ve bu bölgede kış turizmi yapılır. Brezoviça en önemli kış turizmi yerleşkelerinden biridir. 

Bitki Örtüsü

Adriatik Denizi ve Akdeniz etkilerinin görüldüğü Kosova’da bitki örtüsü ormanlık ve ağaçlıklardan oluşmaktadır. 

Geçim Kaynakları

İşsizlik oranının çok yüksek olduğu Kosova’nın en önemli geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık yer alır. Bunlar dışında madencilik, ormancılık ve mobilya üretimi de yerel halkın geçim kaynakları arasındadır. 

Kosova Nerededir?

Denize kıyısı olmayan ve küçük bir ülke olan Kosova Balkanlar’da yer alan bir Avrupa ülkesidir. Kuzey ve doğuda Sırbistan’la sınır komşusudur. Güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile, batıda ise Karadağ ile komşudur. 

Kosova’ya Ne Zaman Gidilir?

Ilıman karasal iklimin hâkim olduğu Kosova’da kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yaz ayları ise Akdeniz etkisiyle sıcak geçer; bu sebeple Kosova’yı ziyaret etmek için en ideal zaman aralığı mayıs ve eylül ayları arasında kalan periyod olacaktır. Yaz aylarında Priştine’de ortalama sıcaklıklar 15 ile 19 derece arasında değişmektedir.

Kosova’ya Ne Zaman Gidilir?

Kosova’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Kosova’ya ulaşımda en çok tercih edilen seçenek hava yoludur. Pegasus aracılığıyla İstanbul’dan Priştine şehrine direkt olarak uçabilirsiniz. Priştine’nin 15 km güneybatısında yer alan Priştine Uluslararası Havalimanı’na İstanbul’dan kalkan uçuşlarla 1 saat 40 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kosova’da Ulaşım İmkanları

Kosova şehirlerinde toplu taşıma yeni yeni gelişmeye başlamıştır. Priştine şehrinde ise 14 farklı güzergahta çalışan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Küçük bir şehir olan Priştine’yi bu otobüslerle rahatlıkla gezebilirsiniz. Bisiklet şehir içinde bir diğer ulaşım aracı olarak yaygınlaşmıştır. Metro hizmeti olmayan kentte taksi ücretleri de uygundur ancak daha hesaplı olması sebebiyle otobüsler tercih edilmektedir. 

Priştine Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine direkt olarak giden otobüs bulunmasa da aktarma yaparak otobüs kullanabilirsiniz. Bunun yanından taksi tutarak da şehir merkezine ulaşmanız mümkündür. Şehir merkezine direkt ulaşım sağlayan bir toplu taşıma aracı olmadığı için seyahatiniz için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret ederek, farklı firmaların seyahat tarihinize göre sunduğu araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

ARAÇ KİRALA

Kosova’da Gezilecek Yerler

Kosova’nın kültürel ve ekonomik başkenti olan Priştine’de müzeler, camiiler, tarihi yapılar ve birbirinden güzel parklar gibi gezilecek pek çok turistik rota bulunur. Kafe, restoran ve mağazaların dizildiği dar sokaklarıyla bilinen bu küçük şehir, konuklarına dinlendirici ve harika bir seyahat deneyimi vadeder.

Hünkâr Camii

Hünkâr Camii

Osmanlı döneminden kalmış tarihi bir yapı olan camii tipik Osmanlı mimari özelliklerini gösterir. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1461 yılında yapımına başlanmış olan camii Fatih Camii olarak da bilinmektedir. Priştine halkı ve devleti için oldukça önem taşıyan bir yapıdır.  

Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi

Priştine’de hizmet veren tek Ortodoks kilisesi olan bu yapı 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Zaman içinde tahrip olsa da 2004 yılında restore edilmiş ve tekrar kullanıma açılmıştır. 

Skanderbeg Meydanı ve Heykeli

Priştine’nin merkezi kabul edilen bu meydan hem turistler hem de yerel halk için buluşma noktasıdır. Şehrin kalbinin attığı bu meydan, yıl içinde pek çok panayır ve etkinliğe de ev sahipliği yapar. Meydanda Skanderbeg (İskender Bey) olarak bilinen ve 1423-1443 yılları arasında Osmanlı Devleti’ne hizmet etmiş bir asilzadenin heykeli de bulunmaktadır.  

Azize Teresa Bulvarı

Skanderbeg Meydanı yakınlarında trafiğe kapalı bir bulvar olan Azize Teresa Bulvarı yerel halkın eğlence ve alışveriş merkezi olarak bilinir. Priştine’nin sosyal hayatının ağırlıklı olarak burada yaşandığını söylemek mümkündür. Bulvarda bulunan Azize Teresa Kilisesi de görülmeye değer yapılardan biridir. 

Sultan I. Murad Türbesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarından biri olan Murad Hidavendigar’ın Kosova Savaşı sırasında öldükten sonra buraya gömüldüğü düşünüldüğü için üzerine bir türbe inşa edilmiştir. Savaşta ölen tek Osmanlı sultanı unvanına da sahip olan I. Murad’ın türbesi Türkler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir.  

*Şehri daha yakından tanımak isterseniz Priştine Gezi Rehberi’ne göz atarak, detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kosova’da Nerede Kalınır?

Kosova Otelleri

Kosova’nın en çok ziyaret alan şehri Priştine’de tüm konaklama seçenekleri şehir merkezinde yoğunlaşır. Kiralık daire tutabileceğiniz gibi 3, 4 ve 5 yıldızlı otel seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz. Daha uygun fiyatlı bir konaklama arıyorsanız hostel ve pansiyon seçeneklerine de göz atabilirsiniz. Priştine Şehir Parkı yakınlarında bütçe dostu konaklama alternatifleri mevcuttur. Luan Haradinaj Caddesi çevresinde apartman tarzı kiralık odalar da bulunabilmektedir.


REZERVASYON YAP

Kosova’da Ne, Nerede Yenir?

Kosova mutfağı Türk mutfağından çok uzak değildir; bakliyatlar, et yemekleri, yahniler, köfte çeşitleri ve salatalar mutfağın temelini oluşturur. Ülkenin mutfağı, Orta Doğu ve Sırp mutfaklarından oldukça etkilenmiştir. Arnavut Böreği, çoban salata ve beyaz lahana salatası, Tave kosi denilen bir kuzu eti yemeği ve sudak balığı, ülkenin iddialı lezzetleri arasında yer alır. Tatlılarda ise bir Arnavut lezzeti olan trileçe, sütlaç ve helva turistlere özellikle tavsiye edilen lezzetlerdendir. Kosova mutfağının seçkin lezzetlerini ve bu lezzetleri bulabileceğiniz Priştine restoranlarını sizler için sıraladık.

  • Et yemekleri ve sütlaç: Liburnia Restaurant 
  • Deniz mahsülleri: Princessa Gresa Restaurant 
  • Geleneksel Arnavut yemekleri: Pishat 
  • Tatlılar: Caffe Trattoria Toscana 

Kosova’dan Ne Hediye Alınır?

Kosova’da alışveriş için tercih edilebilecek şehirler; başkent Priştine; ülkenin kuzeybatısında yer alan İpek ve batısında yer alan Yakova’dır. Ülkede el işçiliği gelişmiştir. Bakır, gümüş ve pirinçten yapılmış birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Ahşap oyma objeler ve müzik aletleri de hediye alternatifleri arasında yer alır. Nakış ve örgü işi tekstil ürünleri de ülkenin kültürel değerleri arasında.

Semt pazarları ve bazaarları ile ünlü Priştine’de her sokak başında tezgahlara rastlayabilirsiniz. Alışveriş merkezi kültürünün henüz çok yaygınlaşmadığı şehirde geleneksel alışveriş anlayışı devam etmektedir. Bu gezileriniz süresince sıklıkla rastlayacağınız bolluk ve bereket tanrıçası olarak kabul edilen Hynesha’nın biblosunu sevdiklerinize hediye amaçlı satın alabilirsiniz.

Kosova Gece Hayatı

Kosova Gece Hayatı

Kosova’nın gece hayatının nabzı başkent Priştine’de atar. Priştine nüfusunun büyük bir kısmı gençlerden oluştuğu için şehirdeki gece hayatı da oldukça renklidir. Garibaldi Caddesi ve Peytın Bölgesi gece hayatının ritim kaybetmediği ve eğlence mekanlarının yoğunlaştığı bölgelerdir. Burada ülkeye özgü pub kültürünün bir parçası olabilirsiniz. Herkese uygun bir eğlence bulunan Priştine’de dönemsel olarak DJ performansları sahneleyen gece kulüpleri de bulunur. Kültürel aktivite arayışında olanlar ise Azize Teresa Bulvarı’ndaki Kombetar Tiyatrosu etkinliklerini takip edebilir.

Kosova’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Kosova’nın iş ve eğitim merkezi olan Priştine’de nüfusun büyük çoğunluğunu gençler ve üniversite öğrencileri oluşturur.
  • Tam bir kültür mozaiği olan Kosova’da Türkler, Boşnaklar, Sırplar, Arnavutlar ve Rumlar uyum içinde yaşamaktadır. 
  • Eski bir Osmanlı kenti olan Priştine’de hala Osmanlı dönemine ait geleneklerin sürdürüldüğünü görmek mümkündür.
  • Kosova genelinde Türkçe konuşma oranı yüksektir ancak İngilizce o kadar yaygın değildir.  
  • Restoranlarda ve kafelerde %10 bahşiş bırakılması beklenir. 
  • Çalışma saatleri ve resmî tatiller Avrupa kentleriyle benzerlik gösterir. 

Kosova Resmî Tatil ve Bayramları

  • Yeni Yıl- 1 Ocak 
  • Bağımsızlık Günü – 17 Şubat
  • Anayasa Günü – 9 Nisan
  • İşçi Bayramı – 1 Mayıs
  • Avrupa Birliği Günü – 9 Mayıs

Kosova’daki Festivaller 

  • Priştine- Uluslararası Balkan Dernekleri Gençlik Festivali
  • Kosova Uluslararası Film Festivali 
  • Priştine- Dokufest Belgesel Film Festivali 
  • Peja Animasyon Film Festivali
  • Priştine – KosovaFest Müzik Festivali

Kosova Vize Süreci 

Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün konaklama sınırını aşmadıkları sürece vizesiz seyahat edebilirler. Bunun dışında kapsamlı turist vizesine başvurulabilir. Başvurular bireysel olarak 30 gün öncesinden yapılırsa rahatlıkla alınabilmektedir. 

Diğer ülke vatandaşları süreçle ilgili tüm detaylara hazırladığımız "Kosova Vize Rehberi" üzerinden ulaşabilirler.

Kosova Hakkında Merak Edilenler 

Çok etnikli yapısı ile turistleri büyüleyen Kosova’ya dair merak edilenler;

Kosova acil durum numaraları nedir?

Polis: 92 (sabit hat) 192 (Cep telefonu)

Ambulans: 94 (sabit hat)

Kosova Bayrağı ne ifade eder?

Mavi arka plan üzerinde bulunan altı yıldız ve Kosova haritasından oluşan Kosova bayrağındaki 6 yıldız, ülkede yaşayan 6 ana etnik grubu temsil eder. Bu etnik gruplar Sırplar, Arnavutlar, Goraniler, Boşnaklar, Romanlar ve Türklerdir. 

Kosova’da kaç adet bölge bulunur?

Kosova’da 7 idari bölgeye ayrılır. Bu iller İpek, Mitroviça, Priştine, Gilan, Yakova, Prizren ve Ferizovik’tir. 

Kosova’ın resmî adı nedir?

Kosova Cumhuriyeti, Kosova’nın resmî adıdır.  

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı