tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Batum Gezi Rehberi

Otel Önerilerine Göz At Batum Gezi Rehberi
Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Şehirler

Küçük yüz ölçümüne rağmen bünyesinde farklı yaş gruplarından bireylere hitap eden zengin güzellikleri barındırması, Batum’un popüler bir tatil destinasyonu haline gelmesindeki ana etkeni oluşturuyor. Eğlenerek stres atmayı planlayan gezginler, hafta sonlarında adeta şehre akın ediyor. Kültürel gezintilerden hoşlananlar ise daha uzun süreli tatil planları yaparak Batum’un doğal güzellikleri ve zengin kültürel birikimini detaylıca tanımayı amaçlıyor.

Batum Hakkında Genel Bilgiler

Ülke: Gürcistan
Bölge: Kafkaslar  
Yüz ölçümü: 64,9 km²
Dil: Gürcüce
Ortalama sıcaklık: 14.2 °C
İklimi: Nemli Subtropikal
Bitki örtüsü: Orman
GMT ile arasındaki fark: GMT+4
Telefon Kodu: +995 222
Para Birimi: Gürcistan Larisi
Priz Tipi: Tip C


Batum Nerededir? Komşuları Kimlerdir?

Karadeniz kıyısına kurulu Batum, Gürcistan’ın güneydoğusunda yer alıyor. Şehir, Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olma özelliği taşıyor. Türkiye ile sınır komşusu olan Batum, Artvin’in yeşil dokusu ile öne çıkan ilçesi Hopa’ya oldukça yakın konumda bulunuyor. Sarp Sınır Kapısı’na yalnızca 20 kilometre uzaklıktaki Batum’un başkent Tiflis ile arasındaki mesafe ise 262 kilometre.

Batum’a Ne Zaman Gidilir? 

Tüm yıl boyunca nemli subtropikal iklimin etkisi altında olması, Batum’un Türkiye’ye yakın mesafedeki dört mevsim seyahat edilebilecek yurt dışı tatil destinasyonları arasında yer almasını sağlıyor. Ancak kışın hem yağışlı gün sayısı fazla hem de gün ışığından yararlanma süresi az olduğundan gezginler, bahar ve yaz aylarında şehre gitmeyi daha çok tercih ediyor.

Mayıs ve kasım ayları arasındaki zaman dilimi, Batum’un en fazla ziyaretçiyi ağırladığı dönem olarak öne çıkıyor. Çünkü yaklaşık yedi ay süren turizm sezonu boyunca hem hava şartları daha istikrarlı oluyor hem de güneşin etkisini uzun süre hissettirdiği günlerde Batum’un kültürel ve doğal güzelliklerini keşfetmek ciddi anlamda kolaylaşıyor.

Gezmek İçin Kaç Gün Kalmak Gerekir?

Kapladığı alan göz önünde bulundurulduğunda, Batum’u gezmek için iki-üç günlük süre yeterli oluyor.

Batum’da Festivaller

Batum, turizm sezonu dâhilinde birbirinden güzel kültürel etkinliklere sahne oluyor. Dolayısıyla seyahat tarihinizi kentte düzenlenen festivallere denk gelecek şekilde belirlerseniz, beklentinizin çok ötesinde tatil deneyimi yaşama olanağı bulabilirsiniz.

  • Yaz Festivali (Haziran)
  • Karadeniz Caz Festivali (Temmuz)
  • Batumoba (Eylül)
  • Batum Uluslararası Film Festivali (Eylül)
  • Batum Kuş Gözlem Festivali (Eylül)

Batum’a Nasıl Gidilir? 

Batum’a mümkün olan en kısa sürede ulaşmanın yolu, uçak seferlerinden yararlanmaktan geçiyor. Batum uçuşlarıyla şehre kısa sürede ulaşabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan gerçekleştirilen direkt uçak seferleri, 2007 yılında kullanıma açılan Batum Havalimanı’nda noktalanıyor. İki şehir arasındaki yolculuk, ortalama 2 saat sürüyor. Batum'a Trabzon ve Tiflis üzerinden kara yolu ile de rahatça ulaşabilirsiniz. Bu şehirlere uçak seferleriyle ulaştıktan sonra kısa süreli kara yolculuklarıyla Batum'a varmanız mümkün.

UCUZ UÇUŞ BUL

Batum’da Ulaşım İmkânları 

Batum şehir merkezi, oldukça küçük bir alanı kaplıyor. Haliyle yürümek, gezilecek yerlerin neredeyse tamamını bünyesinde barındıran şehir merkezini keşfetmek adına en ideal ulaşım yöntemi. Şehir merkezinin bir ucundan diğerine yürümek yaklaşık 45 dakika sürüyor.

Toplu Taşıma

Ulaşım ihtiyacını ekonomik yoldan çözümlemeyi tercih ederseniz, otobüs veya minibüslere binebilirsiniz. Otobüs güzergâhları ve hangi minibüsün nereden geçtiğini öğrenmek için turizm bilgilendirme ofisinden öğrenebilirsiniz. Gece yarısından sonra taksiler, şehir içerisinde yararlanabileceğiniz tek seçenek haline geliyor. Gezginlerin, Batum'da şehir içi ulaşım konusunda sıkça tercih ettikleri iki yöntem daha bulunuyor. Bütçenize bağlı olarak araç kiralayıp görmek istediğiniz yere dilediğiniz an gitme özgürlüğüne kavuşabilirsiniz. Alternatif olarak sahil kenarındaki istasyonlar aracılığıyla bisiklet de kiralayabilirsiniz.

Batum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Batum Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinin 2 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Bu mesafeyi aşmak için uygun fiyatlı otobüs ve minibüs seferlerinden yararlanabilirsiniz. 9 ve 10 numaralı otobüsler, doğrudan kent merkezine ulaşım imkânı sağlıyor. Havalimanından kent merkezine transfer esnasında konforlu yolculuk deneyimi yaşamak adına taksiye binmeyi de tercih edebilirsiniz. Havalimanındaki taksilerde de tıpkı şehir içerisindekiler gibi gidilen mesafeye göre ücret belirleniyor. Yolculuk sonunda şoföre ödemeniz gereken ücreti taksimetreye bakarak öğrenebilirsiniz.


ARAÇ KİRALA

Batum’da Gezilecek Yerler

Batum, genelde eğlence olanaklarıyla anılıyor. Ancak sınırları dâhilinde zengin kültürel çeşitliği ve tarihi birikimi de barındırıyor. Batum'un popüler cazibe merkezlerine gezi programınızda yer verirseniz, kentin bu yönlerini tanıma olanağının dışında fotoğrafını çekebileceğiniz birbirinden güzel manzaralarla karşılaşma imkânı yakalayabilirsiniz.

Batum Bulvarı

Batum’un sahil kesimini neredeyse boylu boyunca kaplayan bulvara, Karadeniz’in enfes manzarasını seyretmek ve zaman içerisinde kentin simgeleri arasına katılmış eserleri yakından incelemek için gidebilirsiniz. Kent manzarasına hâkim bir yer ararsanız, dönme dolaba binebilirsiniz.

Alfabe Kulesi

Batum Bulvarı üzerindeki kule, DNA’nın çift sarmallı yapısından esinlenilerek oluşturulan tasarımı sayesinde yoğun ilgi görüyor. Akşamları ışıklandılan ve göz alıcı bir görünüm kazanan kulenin üzerinde ayrıca Gürcü alfabesindeki harflerle bezenmiş 33 levha bulunuyor. Yapının üst kısmındaki restoranda, manzara eşliğinde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Ali ve Nino Heykeli

Kurban Said’in ölümsüz eserinden ilham alınarak yapımı gerçekleştirilen ve iki insan silüetinden oluşan yedi metrelik heykel, her on dakikada bir değişen açısıyla ziyaretçilerine hoş görüntüler sunuyor. Heykelin hareketinin tamamını izlerseniz, imkansız bir aşkı anlatan eserin baş kahramanları Ali ve Nino'yu simgeleyen parçaların kucaklaşmasını görebilirsiniz.

Piazza Meydanı

İtalyan esintileri taşıyan meydan, Eski Kent sınırları içerisinde yer alıyor. Gürcü mimar Vazha Orbeladze’nin tasarladığı alan, mozaik çalışmaları ve saat kulesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Meydan aynı zamanda şehrin en lüks restoran ve mağazalarına ev sahipliği yapıyor.

Batum Arkeoloji Müzesi

Zengin koleksiyonu vasıtasıyla Batum’un tarihini merak eden gezginleri kendisine çekmeyi başaran müzede, farklı dönemlere ait bronz kaplar ve seramik eşyalar sergileniyor. 1994 yılında kapılarını ziyarete açan kültürel tesiste sergilenen arkeolojik buluntular hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için rehberli turlara katılabilirsiniz.

Argo Teleferiği ve Sputnik Tepesi

Yerel kültür hakkında ilginç ipuçları yakalamak ve enfes manzarayı seyrederek sakin saatler geçirmek isterseniz, Argo Teleferiği aracılığıyla Sputnik Tepesi’nin zirvesine çıkabilirsiniz. 15 dakikalık yolculuk sonucunda ulaşacağınız zirvede, kültürel açıdan doyurucu içeriğe sahip etkinliklerin yapıldığı alanlar sizleri bekliyor.

Batum Botanik Bahçesi

Şehir merkezi ile arasında dokuz kilometre mesafe bulunan botanik bahçesi, 109 hektarlık alanı kaplıyor. Deniz kıyısındaki eğimli arazi üzerine 1912 yılında kurulan tesiste, Kafkaslar başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine özgü 1800 farklı bitki ve ağaç türünü görebilirsiniz.

Gonio Kalesi

Türkiye sınırına sadece 4 kilometre uzaklıktaki kale, Gürcistan topraklarında varlığını koruyan en eski askeri yapı unvanını elinde bulunduruyor. Romalılar’ın inşa ettikleri ve M.Ö. 2. yüzyılda küçük bir kent haline geldiği anlaşılan yapıyı bir rehber eşliğinde gezerseniz, zaman içerisinde hakkında türetilen çeşitli efsaneleri dinleme şansı bulabilirsiniz.

Batum’da Nerede Kalınır?

Gürcistan’ın ikinci büyük kentinde tatil yapmayı planlıyorsanız, konaklama tesisi arayışınızda iki farklı bölgeye yoğunlaşabilirsiniz. Bu bölgelerin en popüleri olan Old Boulevard yani Eski Bulvar sınırları içerisinde şehrin en çok ilgi gören noktaları konumundaki Batum Bulvarı ile Avrupa ve Piazza meydanları bulunuyor. Eski Bulvar civarındaki oteller, kentin popüler gezilecek yerlerine kolay ulaşım imkânına sahip olmak isteyen gezginler tarafından tercih ediliyor.

Karadeniz sahiline paralel uzanan Yeni Bulvar ise adından da kolayca anlayabileceğiniz üzere şehrin modern yüzünü temsil ediyor. Bölgedeki oteller, daha çok çocuklu ailelerden yoğun ilgi görüyor. Aynı zamanda Karadeniz manzarasına karşı konaklamak isteyen gezginler de otel rezervasyonu esnasında şehrin bu kesimindeki tesisler arasından seçim yapmaya özen gösteriyor.


OTEL REZERVASYONU YAP

Batum’da Ne Nerede Yenir?

Batum mutfağının özünü, hamur işlerinin ve kırmızı etin dengeli kullanımı oluşturuyor. Hatta yerel halkın severek tükettiği Harço isimli pirinç çorbasının içerisine bile lezzetini artırması için et konuluyor. Seyahat ettiğiniz destinasyonlarda yerel mutfağa özgü lezzetlerin tadına bakmaya öncelik veriyorsanız, peynir çeşitlerine ve farklı aromalara sahip gazozlara da sofranızda yer açabilirsiniz. Gürcü pidesi ya da yerel dildeki adıyla Haçapuri, şehirdeki restoranların menülerini süsleyen en önemli tarif olma özelliği taşıyor. Birçok farklı çeşidini bulabileceğiniz pideye ek olarak güveçte kuzu etini de deneyebilirsiniz. Şaşlık yerken ise çeşit çeşit sosların tadına bakma fırsatı bulabilirsiniz. Yemeğin sonunda tatlı bir şeyler tüketmek isterseniz, ballı cevizli fırınlanmış elma ya da cevizli sucuğu andıran churchkhela tüketebilirsiniz.

Batum’ Restoran Önerileri:

Geleneksel Gürcü Yemekleri: Ajarian House, Up and Down, Megrul-Lazuri, VOX, San-Remo

Dünya Mutfağı: Heart of Batumi, Ukrainochka

Kafeler: Fanfan, Privet iz Batuma

Batum’dan Ne Hediye Alınır? Nereden Alışveriş Yapılır?

Batum tatiliniz esnasında otantik ürünler satın almak istediğinizde, ahşap oymacılığı ile uğraşan dükkânlara yönelebilirsiniz. Bu ürünler dışında kentin birçok önemli turistik noktasında klasik tipteki hediyelik eşyaların satıldığı mekânlara denk gelebilirsiniz. Şehirde ayrıca parfüm, elektronik eşya ve tekstil fiyatları da oldukça makul seviyelerde. Batum'da farklı kategorilere ait ürünleri tek bir çatı altında sunan alışveriş merkezlerinin başında Batumi Mall geliyor. Eğer lüks markalar ilginizi çekiyorsa Piazza Meydanı’nı çevreleyen mağazalara göz atabilirsiniz.

Batum Gece Hayatı

Batum, gece hayatıyla ve eğlence mekanlarıyla haklı bir üne sahip. Özellikle yaz aylarında Batum’a giderseniz, gece hayatının ne kadar renkli olduğuna kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz. Şehirde faaliyet gösteren kumarhaneler, gece kulüpleri ve barlar gezginlere keyifli anlar yaşatmak için saat 23.00’dan itibaren adeta birbirleriyle yarışıyor. Üstelik çoğu mekânda eğlence, sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Nezih bir atmosferde eğlenmek niyetindeyseniz, Piazza Meydanı civarındaki eğlence mekanlarına yönelebilirsiniz. Sakin ve sevimli bir ortam arayışında olanlar içinse şehirdeki en ideal mekânların başında Vinyl Bar geliyor. Clouds Bar & Restaurant ise konuklarına enfes Karadeniz manzarası eşliğinde canlı performansları dinleme imkânı sağlıyor. .

Batum’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Batum’da tatil yapmak isteyen gezginler için vize şartı aranmıyor. Ancak ülkeye giriş sırasında kimliğinizin 10 yıldan eski olmaması gerekiyor.
  • Şehirde iletişim konusunda pek sorun yaşanmıyor. Yine de akıllı telefonlarınıza harita ve çeviri uygulamaları yükleyerek potansiyel sorunların üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
  • Yerel halk, trafik kurallarına sıkı biçimde uyuyor. Üstelik kural ihlalleri anında cezalandırılıyor. Bu nedenle Batum yaya dostu bir kent olarak tanınıyor.

Önemli Telefonlar

  • Alan Kodu: +995
  • Batum Şehir Kodu: 222
  • Polis: 122
  • Ambulans: 113
  • İtfaiye: 111
  • Batum Uluslararası Havalimanı: +995 422 23 51 00
  • Batum Başkonsolosluğu: +995 422 25 58 00
Yukarı Yukarı