tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Erzurum Gezi Rehberi

Otel Önerilerine Göz At Erzurum Gezi Rehberi
Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Şehirler

Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Camileri, medreseleri, kümbetleri ve türbeleri ile sizleri zaman yolculuğuna davet eden şehir, dillere destan mutfağı ile de adından söz ettirmeyi başarıyor. Kış sporları denince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Erzurum, her yıl binlerce kayak tutkununu ağırlarken nefis kar manzaraları ise şehre ayı bir güzellik katıyor. Doğu Anadolu’nun en büyük şehri olan Erzurum, unutulmaz bir seyahat deneyimi vadediyor. 

Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Hakkında Genel Bilgiler

Ülke: Türkiye
Bölge: Doğu Anadolu
Yüz ölçümü: 25.355 km²
Dil: Türkçe
Ortalama sıcaklık: 5.7 °C
İklimi: Sert karasal iklim
Bitki örtüsü: Bozkır
GMT ile arasındaki fark: GMT+3
Telefon Kodu: +
Para Birimi: Türk Lirası 
Priz Tipi: Tip C/F


Erzurum Nerededir?

Doğu Anadolu bölgesindeki Erzurum, deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer alıyor. Bu özelliği ile Anadolu’daki en yüksek yerleşim yeri olan Erzurum’un büyük bir bölümü dağlarla çevrili. Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı, Muş, Bingöl, Artvin ve Rize illeri ile komşu olan Erzurum, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük dördüncü ili. 

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Erzurum’da sert karasal iklim özelleri hakim. Kış ayları oldukça soğuk ve karlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçen Erzurum’da yıllık sıcaklık ortalaması 5.7 °C. Yılın ortalama 3-4 ayı karla kaplı şehirde kış aylarında termometreler -25 °C'yi gösterebiliyor. Ocak ve şubat, soğuğu en fazla hissedeceğiniz aylar olmakla birlikte sıcaklık gündüzleri -5 °C civarında seyrediyor, temmuz ve ağustos aylarında ise 25 °C'ye kadar yükseliyor.

Eğer kayak ve snowboard yapmak için Erzurum’a gelmeyi düşünüyorsanız, kasım ayından nisan sonuna kadar geniş bir zaman seçeneğine sahipsiniz. Yılın neredeyse altı ayı kayak yapmaya elverişli olan Palandöken, Türkiye’de kayak sezonu en uzun kayak merkezlerinden biri.

Eğer Erzurum’un tarihi zenginliklerini görme niyetindeyseniz, gezinizi ilkbahar ve yaz aylarında planlayabilirsiniz. Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü, Narman Peri Bacaları, İspir Yedigöller havaların ısınmaya başlamasıyla en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerin başında geliyor.

Yağışların en fazla mayıs ayında gözlemlendiği Erzurum’da yazın bile akşamlar serin olabiliyor. Bavulunuza kazak veya hırka koymanızda yarar var. Baştan sona kapsamlı bir Erzurum gezisi için beş günlük bir plan ideal. 

Erzurum’daki Festivaller

Yaz aylarının gelmesiyle hız kazanan Erzurum’daki festivaller coşku içerisinde geçiyor. Eğer gezinize farklı bir deneyim katmak isterseniz, aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. İşte, Erzurum’daki festivaller...

  • Uluslararası Buz Tırmanış Festivali (Ocak)
  • Palandöken Festivali (Ocak)
  • Erzurum’un Kurtuluşu (Mart)
  • Aşık Sümmani Şenlikleri (Haziran)
  • Akdağ Kültür ve Sanat Festivali (Temmuz)
  • Kültür ve Sanat Etkinlikleri Festivali (Temmuz)
  • Oltu Kültür ve Sanat Şenlikleri (Temmuz)
  • Geleneksel Karakucak Güreşleri (Temmuz)
  • Geleneksel Tortum Şenlikleri (Temmuz)
  • Çermik Festivali (Temmuz)
  • Semerkand Yayla Şenlikleri (Ağustos)
  • Armutlu Festivali (Eylül)

Erzurum’a Nasıl Gidilir?

Erzurum’a gitmeyi planlıyorsanız İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarmasız olarak Erzurum Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Size en uygun tarihleri Erzurum uçak bileti sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. Eğer farklı şehirlerden Eruzum’a gitmeyi planlıyorsanız İstanbul aktarmalı seferlerine de göz atabilirsiniz.

UCUZ UÇUŞ BUL

Erzurum’da Ulaşım İmkanları

Erzurum şehir içinde gezilecek yerler birbirine yakın mesafede bulunuyor. Ancak gezmekten yorulduğunuzda şehir içi ulaşımda hizmet veren otobüs ve minibüsleri tercih edebilirsiniz. Gelişmiş bir ulaşım hattına sahip olan şehirde dilediğiniz yere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’ne toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isterseniz, İstasyon durağından 07.30-15.30 saatleri arasında hareket eden otobüsleri tercih edebilirsiniz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerde Kardelen Kart ismi verilen ulaşım kartı kullanılıyor. Daha hızlı ve konforlu bir ulaşım için taksiler de ideal seçeneklerden biri. 

Erzurum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Erzurum’un Aziziye ilçesinde yer alan Erzurum Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 16 kilometre mesafede bulunuyor. 1966 yılından günümüze dek hizmet veren havalimanında kafe, ATM, otopark ve ücretsiz Wi-Fi mevcut. Erzurum Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin havaalanı servislerini kullanarak şehir merkezine ulaşım sağlamanız mümkün.

Uçak kalkış ve iniş saatlerine göre düzenlenen servis güzergahı ise şu şekilde: Havaalanı, Erzurum Teknik Üniversitesi, EBŞ Belediye Spor Tesisleri, Terminal Caddesi, Belediye, Kız Meslek Lisesi, Hastaneler Caddesi, Gez Mahallesi ve İstasyon Meydanı. Erzurum Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için taksi hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Seyahatinize konfor katmak isterseniz, araç kiralama hizmetlerine göz atabilirsiniz. 


ARAÇ KİRALA

Erzurum'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu bölgesinin en büyük şehri olan Erzurum ören yerleri, tarihi eserleri ve görkemli doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor. Anadolu’nun en zengin kültürel mirasa sahip şehirlerinden biri olan Erzurum’da Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait pek çok eser görmek mümkün. İşte, Erzurum’da gezilecek yerler…

Çifte Minareli Medrese

13. yüzyılda inşa edilen Çifte Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerini günümüze taşıyan bir yapı. Kentin en önemli sembolü olan medrese, sergi salonu ve müze olarak hizmet veriyor.

Üç Kümbetler

Üç adet Selçuklu kümbetinden oluşan Üç Kümbetler, etkileyici mimarisi ile anıt mezar kültürünü simgeliyor. Koni şeklindeki çatıları ve geometrik özellikleri ile öne çıkan bu üç yapı, üzerindeki hayvan figürleri ile dikkat çekiyor.

Erzurum Kalesi

5. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, içindeki saat kulesi ile farklı bir mimariye sahip. Selçuklu ve Bizans eserleri ile yan yana konumlanan kale, şehrin görülmesi gereken yapılarından biri.

Erzurum Ulu Camii

Saltuklular döneminde yaptırılan Erzurum Ulu Camii, şehrin en görkemli yapılarından biri. Kırlangıç yuvasını andıran bir tepe mimarisine sahip olan cami, şık yapısıyla yöresel unsurların göz alıcı bir sentezini sunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Şehir merkezinin güneyinde yer alan Palandöken Kayak Merkezi, kış turizminin en gözde kayak merkezlerinden biri. Uzun ve dik pistlerine ek olarak kar kalitesi ile de öne çıkan merkez, kış aylarında sporseverlerin akınına uğruyor. Kasım ayından nisan sonuna kadar kayak yapılabilen Palandöken, tüm vadiye hakim manzarası ile de büyüleyici bir nokta.

Tortum Gölü

Tortum Gölü

Tortum ilçesinin 35 km dışında yer alan Tortum Gölü, farklı kuş türlerinin uğrak yeri. Türkiye’de yaşayan dört akbaba cinsini bir arada görebileceğiniz göl çevresinde, Ayvalı ve Küçük adlı iki ada bulunuyor. Göl üzerinde sandalla gezinti yapabilir, huzur dolu saatler geçirebilirsiniz.

Narman Peri Bacaları

Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan Narman Peri Bacaları, kırmızı taş yapısı ile etkileyici bir güzelliğe sahip. Yağmur ve rüzgarın çevredeki kumlu toprak yapısını aşındırması sonucu oluşan bu doğal güzellik, nadir bulunan kuş türleri ile de keyifli bir gezi ve trekking rotası.

İspir Yedigöller

Ovit Dağı yamaçlarında bulunan İspir Yedigöller, vadilerin arasındaki 11 gölden oluşuyor. Bölgenin saklı cenneti olarak bilinen alanda, doğa yürüyüşü yapmak ve muhteşem manzaranın tadını çıkarmak mümkün.

Erzurum'da Nerede Kalınır?

Erzurum'da Nerede Kalınır?

Erzurum, ziyaretçilerine konaklama açısından zengin seçenekler sunuyor. Şehir merkezinde konforlu ve güvenli otel seçeneklerini değerlendirerek tarihi yerleri kolayca ziyaret edebilir, keyifli bir seyahat deneyimi gerçekleştirebilirsiniz. Kış turizmi için şehre geliyorsanız, Palandöken’de bulunan oteller arasından zevkinize uygun seçenekler bulabilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak uygun fiyatlı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Erzurum'da Ne, Nerede Yenir?

Erzurum'da Ne, Nerede Yenir?

Tarihi ve kültürel zenginliğini mutfağına da yansıtmayı başaran Erzurum, çeşit çeşit çorbaları ve et yemekleri ile ziyaretçilerini karşılıyor. Yöresel lezzetleri ile içinizi ısıtacak bu şehirde, farklı tatlar deneme şansınız var. İşte, Erzurum’un geleneksel lezzetleri…

Aşotu Çorbası

Yoğurt, buğday, yumurta ve soğan ile hazırlanan ve yörede aşotu olarak adlandırılan kişniş ile tatlandırılan aşotu çorbası, Erzurum'un en bilindik lezzetlerinin başında geliyor. 

Cağ Kebabı

Erzurum’un en meşhur lezzeti olan cağ kebabı, gastronomi tutkunları için şehri ziyaret etme nedenleri arasında ilk sıralarda. Önceden dinlendirilmiş keçi ya da kuzu etinin yatay şekilde pişirilmesi ile hazırlanan kebap türü, enfes lezzetiyle damakları şenlendiriyor.

Lor Dolması

Pazı, bulgur ve lor peynirinin bir araya geldiği lor dolması, şehrin önde gelen yöresel lezzetlerinden.

Su Böreği

Ülkemizde sıklıkla tüketilen su böreği, Erzurum’un kendine has tarifi ile bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Yöresel tel peyniri kullanılarak hazırlanan Erzurum usulü su böreği, kahvaltıların olmazsa olmazı.

Çiriş Yemeği

Erzurum’a özgü özel otlardan biri olan çirişin tavada yumurta ile kızartılmasıyla yapılan çiriş yemeği, özgün tatlar denemek isteyenler için ideal.

Erzurum Ketesi

Erzurum’un en meşhur hamur işi olan kete, sabahları lor peyniri ya da reçel veya balla birlikte tüketiliyor.

Kadayıf Dolması

Tel kadayıfın ceviz ve fıstıkla doldurularak dolma şeklinde sarılması ve yağda kızartılması ile hazırlanan kadayıf dolması, Erzurum’un en sevilen tatlısı.

Erzurum Restoran Önerileri:

  • Geleneksel Erzurum Yemekleri: Güzelyurt Restaurant, Erzurum Evleri
  • Kebap: Koç Çağ Kebabı, Gel-Gör Çağ Kebabı
  • Kahveciler: Ayak Üstü Kahve, Şehr-i Kahve

Erzurum'dan Ne Hediye Alınır? Nereden Alışveriş Yapılır?

Erzurum'dan Ne Hediye Alınır? Nereden Alışveriş Yapılır?

Erzurum’dan ayrılmadan önce almanız gerekenlerin başında Oltu taşı, bakır işi ürünler, dokuma halı ve kilimler, çeçil peyniri ve tandır ekmeği bulunuyor. Şehrin simgesi olan Oltu taşından yapılan pek çok aksesuarı sevdiklerinize hediye olarak satın alabilirsiniz. Taşhan, Tebriz Kapı ve Bakırcılar Çarşısı otantik ve yöresel hediyelik eşyalar için ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Forum Erzurum ise şehrin modern yüzünü yansıtan ve popüler markaları aynı çatı altında toplayan bir alışveriş merkezi.

Erzurum Gece Hayatı

Erzurum Gece Hayatı

Erzurum’da gece hayatını otellerin içerisinde yer alan barlar ve şehir merkezindeki birkaç bar şekillendiriyor. Barlar sokağı olarak bilinen Aşağı Mumcu Caddesi üzerinde yer alan mekanlar, hafta sonu buluşmaları için ideal. Palandöken’deki gece hayatı ise daha hareketli. Kış boyunca merkezde düzenlenen özel etkinlikler, şenlikler, şovlar ve DJ performansları gece hayatını renklendiriyor.

Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri olan Erzurum’a kışın gitmeyi düşünüyorsanız, en kalın kıyafetlerinize bavulunuzda yer açmalısınız. Termal giysiler, kar botu, bere ve eldiven olmazsa olmaz.  
  • Rafting sporunun en iyi yapılabildiği nehirlerden biri olan Çoruh Nehri, Erzurum’un İspir ilçesinden geçiyor. Eğer mayıs-haziran aylarında şehre seyahat etmeyi düşünüyorsanız rafting ile adrenalin dolu saatler geçirebilir, bambaşka bir deneyim yaşama fırsatı bulabilirsiniz. 
  • Müzekart’ınız varsa Erzurum Arkeoloji Müzesi, Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Erzurum Kalesi ve Türk İslam Eserleri Etnografya Müzesi’ni ücretsiz gezebilirsiniz. 

Önemli Telefonlar

  • Alan Kodu: +90
  • Şehir Kodu: 442
  • Erzurum Havalimanı: (0442) 327 28 37
  • Acil Yardım: 112
  • Polis: 155

SIKÇA SORULAN SORULAR

Erzurum ilinin neyi meşhur?

Erzurum, tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum'un en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Tarihi çarşıları ve Erzurum Kalesi de ilin önemli turistik yerlerindendir.

Ayrıca Erzurum'a özgü lezzetlerden olan cağ kebabı, şalgam dolması, kadayıf dolması ve aşotu çorbası da meşhurdur. 

Erzurum’a nasıl gidilir? En yakın havaalanı neresidir?

Erzurum'a ulaşmak için en yakın havaalanı Erzurum Havalimanı'dır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden Erzurum'a direkt uçuşlar mevcuttur. Ayrıca otobüs ve tren seçenekleri de bulunmaktadır.

Erzurum çevresinde doğa yürüyüşleri veya doğa sporları için uygun bölgeler var mı?

Erzurum çevresinde doğa yürüyüşleri ve doğa sporları yapabileceğiniz güzel bölgeler bulunmaktadır. Palandöken Kayak Merkezi kış aylarında kayak ve snowboard için popülerdir. Ayrıca Tortum Gölü, Oltu Kanyonu ve Narman Peribacaları gibi doğal güzellikler de ziyaret edilebilir.

Erzurum’da yerel el sanatları veya alınabilecek hediyelik eşyalar nelerdir?

Erzurum, oltu işçiliği konusunda oldukça gelişmiştir. Oltu taşı konusunda dünyaya ün salan Erzurum'dan hediye almayı düşünüyorsanız oltu taşından tasarlanan takıları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Erzurum'a özgü bir hediye vermek isterseniz ispir fasulyesi, civil peyniri, ekşi pestil, horis, bal, dut pekmezi, Erzurum kıtlama ve akide şekeri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Erzurum’da nasıl araç kiralayabilirim?

Erzurum'da araç kiralamak için uçak yolculuğu ile şehre gittiyseniz doğrudan havalimanındaki araç kiralama firmalarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca Pegasus Araç Kiralama hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Erzurum şehir merkezinden araç kiralamayı planlıyorsanız, yine güvenilir kiralama firmalarını tercih etmenizi öneririz.

Yukarı Yukarı