tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Medine Gezi Rehberi

Otel Önerilerine Göz At Medine Gezi Rehberi
Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Şehirler

İslam dünyasının ilk siyasi ve ekonomik sistemlerinin kurulduğu, Hz. Muhammed’in mezarının bulunduğu Medine, Müslümanlar için ziyaret edilebilecek en değerli ikinci şehir konumunda yer alıyor. Dört bir yanı İslam tarihi açısından önemli olayların yaşandığı dini yapılarla dolu kent, konuklarını kültürel yönüyle de etkilemeyi sürdürüyor.

Medine Hakkında Genel Bilgiler

Ülke: Suudi Arabistan
Bölge: Orta Doğu
Yüz ölçümü: 589 km²
Dil: Arapça
Ortalama sıcaklık: 27,5 °C
İklimi: Çöl
Bitki örtüsü: Çalı 
GMT ile arasındaki fark: GMT+3
Telefon Kodu: +966
Para Birimi: Riyal
Priz Tipi: Tip G


Medine Nerededir? 

Medine, Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kent, etrafını saran akarsular nedeniyle bölgenin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapıyor. En önemli komşusu konumundaki Mekke, Medine’nin 190 kilometre kadar güneyinde bulunuyor. Her yıl milyonlarca Müslüman’ın ziyaret ettiği şehir ile Kızıldeniz arasındaki mesafe ise yaklaşık 340 kilometre.

Medine’ye Ne Zaman Gidilir? 

Deniz seviyesinden 600 metre yüksekteki Medine’de, yıl boyunca sıcak çöl iklimi etkili oluyor. Yaz aylarında şehirdeki hava sıcaklıkları gün içerisinde 45 °C’nin üzerine çıkıyor. Ayrıca kum fırtınalarının meydana gelme sıklığı da yılın bu mevsiminde diğer dönemlere göre bir hayli artıyor. Dolayısıyla mayıs ve eylül ayları arasındaki zaman dilimine yönelik bir seyahat programı oluşturursanız, aşırı sıcak havanın yaratabileceği olumsuzluklardan etkilenmemek adına zamanınızın büyük çoğunluğunu kapalı mekânlarda geçirebilirsiniz.

Kış mevsiminde ise kentte hissedilen sıcaklıklar çok daha makul seviyelere düşüyor. Hatta sonbahar ayları ile birlikte kış mevsimi, kentte bulunmak için en iyi dönem olarak görülüyor. Ancak hac zamanı kentin ziyaret kapalı tutulduğunu hesaba katmak gerekiyor. Üstelik Ramazan ayında da kent adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Gezmek İçin Kaç Gün Kalmak Gerekir?

Dini bakımdan önemli yapıları gezmek ve kent kültürünü tanımak adına Medine seyahat programınızı bir haftayı kapsayacak şekilde oluşturabilirsiniz.

Medine’deki Festivaller ve Bayramlar

İslam dünyasının ikinci en önemli kutsal kenti olmasının getirdiği ağırlıkla Medine’de festival kültürünün neredeyse hiç gelişmediği rahat biçimde gözlemlenebiliyor. Zaten gezginler de seyahatleri boyunca dini bakımdan önemli gördükleri mekânları ziyaret etmeye yoğunlaşıyor. Ancak yine de kentteki festival ve bayramlarda gezginlerin Medine'ye olan ilgisi artıyor. 

  • Janadriya Festivali (Nisan)
  • Kurban Bayramı
  • Ramazan Bayramı

Medine’ye Nasıl Gidilir?

Hava yolu ulaşımı, Türkiye’den Medine’ye seyahat için en pratik yöntem olarak öne çıkıyor. Medine'ye gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı’na yönelik direkt seferleri tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak Riyad’a düzenlenen doğrudan seferlerde yerinizi alıp sonrasında kara yolu üzerinden Medine’ye ulaşabilirsiniz.

Seyahat tarihinize uygun hava yolu seferlerini belirlemek için  Suudi Arabistan uçak bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

UCUZ UÇUŞ BUL

Medine’de Ulaşım İmkânları – Toplu Taşıma

Yalnızca 10 duraklık güzergâhı kapsayan otobüs hattı, Medine’de bulunduğunuz süre boyunca yararlanabileceğiniz yegâne toplu taşıma seçeneğini oluşturuyor. Haliyle bu durum, gezginleri taksilere binmeye yönlendiriyor. Ancak bu araçlara binmeden önce fiyat konusunda şoför ile pazarlık yapmak gerekiyor. Şehir içerisinde taksiyle ulaşım ücretleri 10-30 riyal aralığında değişiyor.

Taksilere alternatif olarak yolculuğunuzu daha konforlu kılmak adına bölgede kullanımı bir hayli yaygın olan özel taşıma hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Şehir içerisinde özgürce seyahat edebilmek için ayrıca bütçeniz doğrultusunda araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

Medine Havalimanı’ndan Kent Merkezine Ulaşım

Küçük boyutlu; ancak bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda gayet başarılı olan Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı’ndan kent merkezine gitmek için ekonomik bir seçeneğe yönelmek isterseniz, otobüsleri tercih edebilirsiniz. Tabii uzun süre durakta beklememek adına resmi yetkililer tarafından yetkilendirilmiş taksilere de yönelebilirsiniz. Havalimanından kentin kalbine taksiyle ulaşım yaklaşık 70 riyal tutuyor.

Dilerseniz havalimanı ile kent merkezi arasındaki mesafeyi aşmak için otellerin sunduğu çeşitli transfer olanaklarına ya da akıllı telefonunuz aracılığıyla mobil uygulamaları kullanarak özel taşıma hizmetlerine yönelebilirsiniz.


ARAÇ KİRALA

Medine’de Gezilecek Yerler

Medine’nin dört bir yanında, bünyelerinde İslamiyet’in ilk zamanlarına dair bilgiler barındıran birbirinden değerli tarihi mekânlar sizleri bekliyor. Hac ve umre dönemlerinde ziyaretçi akına uğrayan dini yapılara ek olarak kentin farklı dönemlerine ışık tutan müzelere de gezi programınızda yer verebilirsiniz.

Mescid-i Nebevi

Peygamber Camii, hac ve umre ziyareti için kentte bulunan Müslümanlar’ın en çok ilgi gösterdikleri tarihi yapıların başında geliyor. Dini yapı, Hicret'ten hemen sonra Hz. Muhammed önderliğinde inşa edilmiş. Şimdilerde modern unsurların öne çıktığı camide Hz Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’in mezarları bulunuyor.

Kubbe-i Hadra

1837’de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları esnasında Yeşil Kubbe adıyla anılmasını sağlayan görünüme kavuşan yapı; Hz. Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’in mezarlarının bulunduğu alan üzerine inşa edilmiş. Bu nedenle Peygamber Camii’ni ziyaret eden gezginler, öncelikle buraya yönelip dua ederek saygılarını göstermeyi amaçlıyor.

Cennet Bahçesi

Yerel dildeki adıyla Ravza-i Mutahhara, Peygamber Camii’nin içerisinde yer alıyor. Hz. Muhammed’in Cuma Hutbesi'ni verdiği yer olduğu için mekân adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Ayrıca süslemeleri ve yeşil alanları ile camideki diğer alanlardan farklı bir görünüm sergiliyor.

Kuba Mescidi

Hz. Muhammed’in hem inşasına katkı yaptığı hem de 14 gün boyunca kaldığı mescit, İslam tarihinde toplu halde namaz kılınan ilk yer olma özelliği taşıyor. Bu nedenle Medine’ye seyahat eden birçok kişi namaz kılmak için bu yapıyı öncelikli olarak ziyaret ediyor.

Uhud Dağı ve Kabristanı

Eteğinde Uhud Savaşı’nın gerçekleştirildiği dağ, Peygamber Camii’ne yalnızca 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 70 Müslüman’ın şehit düştüğü bu alana, kentte mutlaka zaman ayrılması gereken mekânlardan biri gözüyle bakılıyor.

Medine Müzesi

1983 yılında kurulan müzenin bünyesinde barındırdığı 14 sergi alanını gezerken, kentin köklü tarihine ışık tutan birbirinden değerli koleksiyonları yakından inceleyebilirsiniz. Kültürel tesiste bölgenin tarihine ek olarak doğası, Hz. Muhammed ve ailesi ile Müslümanlık sonrası dönemdeki siyasi hayat hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yedi Mescitler

Hendek Savaşı’nın gerçekleştiği Sal Dağı’nın güneyinde bulunan dini kompleks, adının aksine yalnızca altı ibadet yerinden oluşuyor. Bazıları aynı dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen bu alanlardaki mimari farklılıklar, dini kompleksin yoğun biçimde ziyaretçi çekmesini sağlıyor.

Tren İstasyonu Müzesi

Resmi adı “Hicaz Demiryolu Müzesi” olan kültürel tesis, Osmanlı döneminden kalma zarif istasyon binasında konuklarını ağırlıyor. 2006 yılında kurulan müzede, bir zamanlar bölgeye canlılık katan ve birçok tarihi olaya sahne olan demir yolu hattı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Tesisi gezerken ayrıca geçmişte kullanılmış birçok nesneyi yakından inceleyebilirsiniz.

Mada’in Saleh

Arkeolojik alanı Medine gezilecek yerler listenize ekleyerek, bölgede İslamiyet öncesi dönemden günümüze ulaşmış en önemli kalıntıları görme fırsatı elde edebilirsiniz. Alandaki yapıların birçoğunun Nabatean Krallığı döneminden kalma olduğu belirtiliyor. Bölgeyi gezerken Lihyanite ve Roma izleri taşıyan buluntularla da karşılaşabilirsiniz.

Medine’de Nerede Kalınır?

Medine, yıl boyunca dünyanın dört bir tarafından gelerek hem kültürel hazinelerini keşfetmeye hem de dini görevlerine yerine getirmeye odaklanmış çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu nedenle kentin dört bir yanında çok sayıda otel bulunuyor. Üstelik Medine otelleri, hizmet kaliteleri ile misafirlerinin beklentilerine tam olarak cevap verebilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Fiyatlar ise kentin kalbi konumundaki Peygamber Camii’nden uzaklaştıkça azalıyor.

Peygamber Camii’nin çevresi aynı zamanda kentteki ana konaklama bölgesi olarak anılıyor. Bölgede ağırlıklı olarak 5 yıldızlı ve sadece Müslümanlar’a hizmet veren tesisler bulunuyor. Eğer yüksek hizmet kalitesi beklentiniz varsa ve konaklama için ayırdığınız bütçe genişse, çoğu önemli mekâna yürüme mesafesinde olduğu için bu bölgedeki seçenekler arasından seçiminizi yapabilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Medine’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kentin taşıdığı manevi değer ve ziyaretçi yapısı nedeniyle restoranlarda helal gıda kurallarına uyulmasına bir hayli önem veriliyor. Mutfak çeşitliliği açısından ise kent gastronomi tutkunlarını kelimenin tam anlamıyla mest ediyor. Çünkü kentte geçireceğiniz seyahat süresi boyunca yöresel lezzetlere ek olarak Türk, Hint, Pakistan, Çin ve hatta Bangladeş mutfaklarına özgü tarifleri deneme fırsatı bulabilirsiniz. Lüks otellerin çatısı altında faaliyet gösteren restoranlara gittiğinizdeyse çok daha farklı seçeneklerle karşılaşabilirsiniz.

Medine’de hem ekonomik fiyatlı hem de yöreye özgü lezzetlerle karnınızı doyurmak isterseniz, çeşitli sebzeler eklenerek hazırlanan Taamiyya isimli sandviçleri tercih edebilirsiniz. Shawarma ve bir ekmek türü olan Tameez ile servis edilen bezelye yemeği de hem fiyat hem de tat bakımından cazip diğer seçenekler olarak sıralanıyor. Eğer daha yoğun ve otantik lezzetlerin peşine düşmeye karar verirseniz, kuzu çevirmeye öncelik verebilirsiniz.

  • Yerel lezzetler: Arabesque Restaurant, Al Fateh
  • Ayaküstü Atıştırmalık: Al Baik
  • Pakistan, Asya: Al Habibi

Medine’den Ne Hediye Alınır? Nereden Alışveriş Yapılır?

İslam dünyası açısından ziyaret edilebilecek en değerli duraklardan biri olan kentte, alışveriş için dükkânları gezerken ağırlıklı olarak din temalı objelerle karşılaşabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında sevdiklerinizi mutlu etmek adına alışveriş mekânlarından çeşitli kutsal mekânların görsellerini üzerlerinde taşıyan magnetler, kesme taş ya da deve kemiğinden yapılma tespihler ve Hint yapımı seccadeler satın alabilirsiniz. Bunlar dışında ezan okuyan saat başta olmak üzere birçok elektronik eşyaya da makul fiyatlar ödeyerek sahip olabilirsiniz.

Kentteki alışveriş yerleri, ağırlıklı olarak kutsal mekânların çevresinde yoğunlaşıyor. Yalnız bu dükkânların çok azında kredi kartı ile alışveriş yapılabiliyor. Bu sebeple yanınızda mutlaka belirli bir miktar nakit bulundurmanız gerekiyor.

Medine Gece Hayatı

Medine’de, alkol tüketimi kesinlikle yasaktır. Haliyle şehirde, bar ve gece kulübü tarzı mekânlar bulunmuyor. Ancak dilerseniz otellerin birçoğunda düzenlenen ve yöresel ezgiler taşıyan eğlencelere katılabilirsiniz. Alternatif olarak küçük bir kasabayı andıran Abu Tarboush’a gidip hem yerel halkın benimsediği eğlence hayatına dair değerli ipuçları yakalayabilir hem de akşamınıza keyif katabilirsiniz.

Medine’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Medine oldukça güvenli bir şehirdir. Ancak özellikle havalimanında taksi bulmaya çalışırken pasaport kontrolü yapacağını söyleyen kişilere güvenmemelisiniz.
  • Kenti kültür turu kapsamında ziyaret edecek bile olsanız, giyim konusuna özen göstermeniz gerektiğini sakın unutmayın.
  • Kış aylarında hava bir hayli serin olabiliyor. Ayrıca Suudi Arabistan’ın birçok kentine nazaran yağmur çok daha sık yağıyor.
  • Oteller de dâhil olmak üzere herhangi bir yerde kesinlikle musluk suyu içmemeniz tavsiye ediliyor.
  • Yerel halkla daha rahat iletişim kurmak adına seyahatiniz öncesinde birkaç basit cümle ezberleyebilir ve akıllı telefonunuza çeviri uygulamaları indirebilirsiniz.

Önemli Telefonlar

  • Polis: 999
  • Ambulans: 997
  • İtfaiye: 998
  • Prens Muhammed Bin Abdülaziz Havalimanı: +966 14 813 9999
  • Cidde Başkonsolosluğu: +966 12 660 16 07
Yukarı Yukarı