tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

İstanbul Gezi Rehberi

Otel Önerilerine Göz At İstanbul Gezi Rehberi
Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Şehirler

Filmler, şarkılar, şiirler ve romanlar… Aklınıza gelebilecek her türlü sanat eserine ilham kaynağı olacak kadar büyüleyici bir güzelliğe sahip olan İstanbul, yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı kentlerinden bir tanesi. Yüzyıllara dayanan geçmişiyle oldukça farklı kültürlerin kesişim noktasında yer alan şehir, doğal güzellikleriyle olduğu kadar kendine has dokusuyla da büyülüyor. Kimilerine göre “dünyanın başkenti” olarak değerlendirilen yedi tepeli şehir, turistik anlamda da dünyanın dört bir yanından gezginlerin gözdesi konumunda. İşte her yanından tarih fışkıran bir dokuya sahip bu benzersiz kenti çok daha yakından tanımanızı sağlayacak İstanbul şehir rehberi...

İstanbul Boğaz Köprüsü

İstanbul Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülke: Türkiye
Bölge: Marmara Bölgesi
Yüz ölçümü: 5461 km²
Dil: Türkçe
Ortalama sıcaklık: 14.1 °C
İklimi: Akdeniz, Karadeniz, Balkan ve Anadolu iklimi
Bitki örtüsü: Maki ağırlıklı Akdeniz bitki örtüsü
GMT ile arasındaki fark: GMT+3
Telefon Kodu: +90 212/216
Para Birimi:  Türk Liras
Priz Tipi: Tip C ve F Tipi / 230 V


İstanbul Nerededir?

İstanbul’u tanımlarken en çok vurgulanan özelliklerinin başında tabii ki şehrin coğrafi konumu geliyor. Asya ve Avrupa’nın birleştiği noktada bulunan şehir, bu sayede dünyanın pek çok kentinden ayrılıyor. Birden fazla kıtaya yayılmış olan nadir şehirlerden biri olan İstanbul, bu özelliğiyle kıtalar arası şehir unvanını da kazanıyor. Kentin, Avrupa kıtasında yer alan topraklarına Avrupa Yakası adı verilirken Asya kıtasında yer alan bölümüne ise Anadolu Yakası ismi veriliyor.

Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara denizi kıyısında konumlanan kent, kara sınırları bakımından yalnızca iki il ile komşu konumda. Doğuda Tekirdağ batıda ise Kocaeli, İstanbul’un komşularını oluşturuyor.

İstanbul’a Ne Zaman Gidilir?

İstanbul Vapurları

İstanbul, coğrafi konumu itibarıyla birçok farklı iklimin etkisinde kalan bir şehir. Ancak şehirde hem yaz hem de kış aylarının çok sert geçtiği söylenemez. Temmuz ve ağustos aylarında zaman zaman 35 derecelik sıcaklıkların görülebildiği kentte çetin kış koşulları ise nadiren yaşanıyor. Şehirde ocak ve şubat aylarında zaman zaman kar yağışı görülebilirken, yağmur ise yılın dört mevsimi zaman zaman da olsa kendisini gösterebiliyor.

Yedi tepeli şehrin her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sebeple İstanbul gezinizi yılın her döneminde planlayabilirsiniz. Ancak şehrin sokaklarında yağış veya soğuğun etkisinde kalmadan keyifli bir şekilde gezmeyi amaçlıyorsanız ilkbahar ayları İstanbul gezisi için ideal dönem.

İstanbul Festivalleri

İstanbul, birçok alanda olduğu gibi Türkiye’de kültür ve sanat aktivitelerinin de kalbinin attığı şehir konumunda. Kentte yıl boyu çok sayıda mekanda çeşitli festival veya kültürel etkinliğe katılmak mümkün oluyor. Sinemadan müziğe, alışverişten spora kadar birçok alanda düzenlenen etkinlikler, şehrin yılın her döneminde oldukça hareketli bir yapı sergilemesini sağlıyor. İşte, İstanbul'un en önemli festivalleri: 

  • İstanbul Film Festivali - Nisan 
  • Filmekimi - Ekim
  • Uluslararası Müzik Festivali -  Haziran
  • İstanbul Caz Festivali - Temmuz
  • Shoppingfest - Temmuz 
  • Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali - Şubat
  • İstanbul Tasarım Bienali- Sonbahar ayları
  • İstanbul Kitap Fuarı - Ekim ve kasım
  • İstanbul Uluslararası Dans Festivali - Mart

İstanbul’u Gezmek İçin Kaç Gün Kalmak Gerekir?

Her alanda oldukça zengin bir kent olan İstanbul’u tam anlamıyla gezebilmek için İstanbul’da yaşamak bile yeterli olmayabilir. Ancak yine de kentin en önemli mekanlarını görmek adına İstanbul seyahatiniz için en az 1 hafta ayırmanız yeterli olacaktır.

İstanbul’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin sosyokültürel anlamda en gelişmiş şehri olan İstanbul, hava yolu ulaşımının da adeta merkezi konumunda. Türkiye’de havaalanına sahip olan tüm illerden İstanbul’a direkt uçuş ile ulaşılabiliyor. Ayrıca kente dünyanın çok sayıda önemli şehrinden de direkt uçuşlar bulunuyor. Başkent Ankara’dan İstanbul’a ulaşmak istiyorsanız direkt uçuşla iki şehir arasındaki 350 km’lik mesafeyi yalnızca 45 dakikada aşabilirsiniz. Türkiye’nin bir diğer büyük şehri İzmir’den İstanbul’a gerçekleşen uçuşlar ise yaklaşık 1 saat sürüyor.

UCUZ UÇUŞ BUL

İstanbul’da Ulaşım

İstanbul, her ne kadar trafiğiyle nam salmış bir kent olsa da toplu ulaşım olanakları bakımından Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesi konumunda. Şehirde birçok farklı bölgeye ulaşım sağlayan 6 metro hattı bulunuyor. Ayrıca Metrobüs adı verilen seferler de kentin iki yakasında hizmet veriyor. Avrupa yakasından Anadolu’ya geçiş için kullanılabilecek bir diğer toplu ulaşım aracı ise Marmaray. Denizin altından geçerek karşı yakaya ulaşan tren hattı, 42 durağı kapsıyor.

İstanbul’da İETT otobüsleri de toplu ulaşımın önemli bir parçası. Şehrin neredeyse her noktasına İETT otobüsleriyle ulaşabilmek mümkün oluyor. Ayrıca kentteki bazı bölgelerde dolmuşlar ve minibüsler de hizmet veriyor.

İstanbul Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

2018 yılında hizmete giren İstanbul Havalimanı, şehrin Avrupa yakasında yer alıyor. Karadeniz kıyısında konumlanan havalimanından otobüsler ile ulaşım sağlanabiliyor. HAVAİST (Havaş) adı verilen otobüs seferleri, İstanbul Havalimanı ulaşımı için 7 gün 24 saat hizmet veriyor. İstanbulKart veya kredi kartı ile ödemenin kabul edildiği HAVAİST seferleri ile şehrin 46 farklı noktasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca İstanbul Havalimanı’na 8 farklı noktadan İETT seferleri de düzenleniyor. Dilerseniz ulaşım için İETT otobüslerini de tercih edebilirsiniz.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Anadolu yakasında konumlanan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Avrupa’nın en hızlı gelişen havaalanlarından biri olarak kabul edilen Sabiha Gökçen, Taksim’e 50 km, Kadıköy’e ise 40 km uzaklıkta bulunuyor. Alana, çeşitli bölgelerden hareket eden İETT otobüslerinin yanı sıra HAVABÜS adı verilen otobüs seferleriyle de ulaşım sağlanabiliyor. Her yarım saatte bir kalkan HAVABÜS seferleri, Taksim ve Kadıköy güzergahlarına hareket ediyor. Ayrıca otobüsler, güzergah üzerindeki bazı merkezi yerlerde de yolcu indiriyor.

Metro ile Ulaşım

Uzun zamandır merakla beklenen Pendik (Tavşantepe) - Sabiha Gökçen Metro hattı 2 Ekim 2022 tarihinde açıldı. Kadıköy - Pendik metrosu 4 durak daha uzatılarak havalimanının içine direkt ulaşım sağlandı. Yeni metro hattı, havaalanına hızlı bir ulaşım imkanı sunmanın yanı sıra diğer metrolara ve toplu taşımalara entegre bir şekilde hayata geçirildi. Böylece yolcular için çok sayıda aktarma noktası ve diğer toplu taşımalara geçiş yapma imkanı doğdu.

Sabiha Gökçen Metro hattından Anadolu ve Avrupa yakasındaki bölgelere erişebilmek için tercih edebileceğiniz birçok aktarma seçeneği mevcuttur. Metrodan yapacağınız aktarmalarla şehrin çoğu bölgesine trafik problemini yaşamadan kısa sürede ulaşabilirsiniz. Metro hattındaki duraklardan metrobüs, Marmaray, otobüs ve vapur gibi toplu taşımalara geçiş yapabilirsiniz. Aktarma yapabileceğiniz toplu taşımalar ve duraklardan bazıları şunlardır:

  • Ayrılık Çeşmesi durağından Marmaray’a aktarma yapabilirsiniz. Bu durakta inerek ayrıca otobüs ve minibüslere de ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Ünalan durağından metrobüse geçiş yapabilirsiniz. Böylece İstanbul’un iki yakasına da ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Kadıköy durağında inerek otobüs, minibüs ve vapur gibi çok sayıda toplu taşıma alternatifini kullanabilirsiniz.


ARAÇ KİRALA

İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul, gezilecek yerler bakımından dünyanın en zengin kentlerinden bir tanesi. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan kent, çok sayıda farklı kültürün izlerini taşıyor. Kozmopolit bir kent olmanın hakkını tam anlamıyla veren şehirde, sayısız tarihi yapı bulunuyor. Tarihi dokusunun yanında modern mimarinin de en özel eserlerini görebileceğiniz şehir, her kesimden gezgine zengin bir çeşitlilik sunuyor.

Tarihi Yarımada

İstanbul Ayasofya Gezisi

Tarihi Yarımada ya da Suriçi adıyla anılan bölge, İstanbul şehrinin tarihteki merkezi olarak kabul ediliyor. Bölge, şehrin ilk olarak kurulduğu yer olmasının yanında coğrafi konumuyla da stratejik olarak önem taşıyor. Tarihi Yarımada’da ilk yerleşimin milattan önce 685 yılına kadar uzandığı tahmin ediliyor. Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nin çevrelediği yarımada, İstanbul’a seyahat eden gezginlerin de uğrak noktası konumunda. Eminönü ve Sirkeci, bölgenin en popüler gezi rotaları arasında yer alıyor. Mısır Çarşısı, Sirkeci Tren Garı, Yeni Cami ve Eminönü Meydanı gibi yerleri bölgeye yaptığınız gezide mutlaka görmelisiniz.

Tarihi Yarımada’nın bir diğer önemli merkezi ise tabii ki Sultanahmet. Dünyanın en önemli yapılarından biri olan Ayasofya Camii'ne ev sahipliği yapan bölgede ayrıca Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı da yer alıyor. Sultanahmet bölgesinin biraz ilerisinde ise dünyaca ünlü Kapalıçarşı’sıyla Beyazıt yer alıyor. Beyazıt bölgesi de sayısız tarihi mekana ev sahipliği yapmasından dolayı mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Osmanlı Dönemi’nin en ihtişamlı yıllarına sahne olan Topkapı Sarayı ise Tarihi Yarımada turunun en önemli duraklarından biri konumunda. Cankurtaran adı verilen bölgede yer alan sarayı tam anlamıyla gezmek istiyorsanız en az bir gününüzü bu etkinliğe ayırmanız gerekiyor.

Taksim - İstiklal Caddesi

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi

Kimilerine göre İstanbul’un merkezi olarak kabul edilen Taksim, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alıyor. Birçok sanat dalının yanı sıra alışverişin de kalbinin attığı yer olan bölgenin en önemli caddesi ise kuşkusuz İstiklal Caddesi. Taksim Meydanı’ndan başlayıp Tünel bölgesine kadar uzanan caddede sayısız mağaza, kafe ve restoran da yer alıyor. Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’ndan gezinize başlayarak İstiklal Caddesi’nin kendine has dokusunu keşfedebilir ve İstanbul için hayati öneme sahip bu bölgeyi yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Rumeli Hisarı

İstanbul’u gezerken dillere destan güzelliğiyle İstanbul Boğazı’nı es geçmek olmaz. Boğazın en etkileyici manzaralarına şahit olabileceğiniz bölgelerden biri olan Rumeli Hisarı, 1400’lü yıllarda inşa edilmiş bir yapı. Şehri korumak amacıyla inşa edilen iki hisardan biri olan Rumeli Hisarı, Sarıyer ilçesi sınırlarında yer alıyor. Büyüleyici güzelliğiyle İstanbul Boğazı’nı keyifle izleyebileceğiniz yerlerden biri olan hisarı, mutlaka gezi rotanıza eklemelisiniz.

İstanbul’da Nerede Kalınır?

İstanbul’da Nerede Kalınır?

İstanbul’un birçok bölgesinde her türlü bütçeye hitap eden çok sayıda otel seçeneği bulunuyor. Özellikle Taksim bölgesi otel bakımından son derece zengin. Taksim Meydanı çevresinde ve Talimhane bölgesinde yer alan oteller hem oldukça merkezi bir konumda bulunmaları hem de kaliteli hizmet sunmaları sebebiyle tercih ediliyor. Ayrıca bir diğer turistik merkez olan Sultanahmet de çok sayıda otel ve pansiyona sahip. Anadolu yakasında konaklamayı tercih ediyorsanız Kadıköy veya Üsküdar gibi merkezi bölgelere yönelebilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

İstanbul’da Ne Yenir?

İstanbul’da Ne Yenir?

Tarihi açıdan ele alındığında İstanbul mutfağı, aslında saray mutfağı anlamına geliyor. Topkapı Sarayı’na ev sahipliği yapan kentin kendine özgü geleneksel yemekleri de doğal olarak sarayda tercih edilen lezzetler. Ancak günümüzde İstanbul’da hem Türkiye’nin hem de dünyanın çok çeşitli lezzetlerini deneyimlemek mümkün. Fakat İstanbul gezinizde şehrin özel lezzetlerini tatmak istiyorsanız Vefa Bozacısı’nın bozasını, Sultanahmet’in eşsiz lezzeti Sultanahmet köftesini, Kanlıca’nın ünü sınırlarını aşan yoğurdunu veya Ortaköy’ün kumpirini deneyebilirsiniz. İstanbul’da tatmadan dönmemeniz gereken diğer meşhur lezzetler ise şöyle:

  • Beyoğlu Çikolatası
  • Sarıyer Böreği
  • Süleymaniye Kuru Fasulyesi
  • Bebek Badem Ezmesi
  • Çamlıca Simidi
  • Vefa Bozası

İstanbul’dan Ne Hediye Alınır? Nerede Alışveriş Yapılır?

İstanbul’dan Ne Hediye Alınır? Nerede Alışveriş Yapılır?

Alışveriş tutkunları için İstanbul tam anlamıyla bir alışveriş cenneti. Şehrin neredeyse her ilçesinde mutlaka birkaç tane büyük alışveriş merkezi bulunuyor. Cevahir AVM, Zorlu AVM, Kanyon, Emaar AVM gibi birçok mekan İstanbul’u ziyaret eden alışveriş meraklılarının uğrak noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca Tarihi Yarımada’da bulunan Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı gibi yerler de otantik ürünlerden hoşlananlara çok zengin bir çeşitlilik sunuyor. İstanbul gezinizden sevdiklerinize hediye almadan dönmek istemiyorsanız bu çarşılardaki dokuma ürünlerini veya geleneksel takıları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Galata ve Ortaköy bölgeleri de hediyelik eşya arayışında olanlar için ideal adresler arasında.

İstanbul’da Gece Hayatı

İstanbul’da Gece Hayatı

Türkiye’de gece hayatının en hareketli olduğu şehir de hiç kuşkusuz İstanbul. Tüm büyük metropollerde olduğu gibi İstanbul’da da hayat 7 gün 24 saat hiç durmadan devam ediyor. Şehirde gece hayatı bazı belli bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Avrupa yakasında Taksim, Beşiktaş ve Ortaköy gibi semtler, Anadolu yakasında ise Kadıköy, İstanbul gece hayatının en hareketli anlarına sahne oluyor. Tüm bu bölgelerde yer alan restoran, kafe, bar ve gece kulübü gibi mekanlar, gecenin geç saatlerine kadar hizmet veriyor.

İstanbul’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • İstanbul gezinizde şehir içi yolculuk planlamalarınızı yaparken İstanbul trafiğini hesaba katmayı unutmamalısınız.
  • İstanbul’daki toplu ulaşım araçlarından daha uygun fiyatla faydalanmak için İstanbulKart satın alabilirsiniz.
  • Şehirde bazı metro hatları cuma ve cumartesi günleri 24 saat hizmet veriyor. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

İstanbul'da günübirlik nereler gezilir?

İstanbul günübirlik gezilebilecek yerlerin başında Prens Adaları (Büyükada Heybeliada, Burgaz Adası ve Kınalıada) gelmektedir. Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı da günübirlik gezebileceğiniz rotalardandır. Belgrad Ormanı, Atatürk Arboretumu ve Atatürk Kent Ormanı ise İstanbul'da bir gününüzü doğa içerisinde geçirebileceğiniz yerlerden birkaçıdır.

İstanbul'u gezmeye nereden başlamalı?

Tarihi bir İstanbul gezisi için Sultanahmet Meydanı ve Tarihi Yarımada bölgesi ideal bir başlangıç noktasıdır. Sultanahmet Meydanı'nda Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı gibi önemli yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Alışveriş gezisi için ihtiyacınıza yönelik Kapalı Çarşı, İstiklal Caddesi, Moda veya Zorlu, Kanyon, İstinye Park gibi ünlü AVM'leri tercih edebilirsiniz. Eğlence odaklı bir İstanbul gezisi içinse Taksim, Ortaköy, Beşiktaş, Kadıköy ve Bebek semtlerinden keşfe başlayabilirsiniz.

İstanbul Boğazı'nda ne tür aktiviteler yapabilirim?

İstanbul Boğazı'nda yapabileceğiniz aktiviteler arasında boğaz turu yapmak, yat turuna katılmak, sahil boyunca yürüyüş yapmak ve sahil restoranlarında geleneksel Türk yemeklerinin tadını çıkarmak sayılabilir. Ayrıca İstanbul Boğazı'nda yelken, rüzgar sörfü ve kano gibi spor aktiviteleri yapmanız da mümkündür.

İstanbul'da güvenlik konusunda nelere dikkat etmeliyim?

İstanbul genellikle güvenli bir şehirdir, ancak her büyük şehirde olduğu gibi kalabalık ve turistik bölgelerde dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca seyahat ettiğiniz bölgelerdeki güvenlik uyarılarına özen göstererek İstanbul gezinizi daha güvenli kılabilirsiniz.

İstanbul havaalanları neredeler ve nasıl gidilir?

İstanbul'da iki ana havaalanı bulunmaktadır: İstanbul Havalimanı (IST) ve Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW). Şehir merkezinden bu havaalanlarına ulaşmak için taksi, özel transfer servisleri, otobüsler, metrolar ve Havabüs gibi ulaşım seçenekleri vardır.

Yukarı Yukarı